top of page

Емпатията ли е най-критичното качество на 21-ви век?

Updated: Jan 2, 2022




От началото на 21 ви век емпатията се превръща в много гореща тема и е във фокуса на все повече изследователи.


Академични и бизнес среди по целия свят насочват огромно внимание към дефинирането на емпатията и тя дава много поводи за дискусия в научни писания и бизнес конференции.


Емпатията също е основна тема от интерес в личния и професионалния ни живот, защото ни помага да разберем достатъчно добре другите, да общуваме успешно и да работим с тях. Емпатията е от съществено значение за здравето на нашите взаимоотношения и е солидна основна за нашите социални и емоционални умения.


Според дефиницията на емпатия или съпричастност е способността да бъдем осъзнати, разбиращи и чувствителни към мислите и емоциите на друг човек, без да имаме неговия опит и преживявания. Една малко по-широка дефиниция би включила не само способността ни да разбираме емоциите, обстоятелствата и нуждите на другите, но и да можем да общуваме с тях по-умело.


Важно е да подчертаем, че емпатия и симпатия са две доста различни неща. Симпатията е израз на съчувствие, например да изпитваме съжаление към някой, но тя не включва опита ни да разберем емоциите или гледната точка на другия човек.




Активното слушане е критична част от емпатията.


Да слушаш истински означава да даваш; това изисква изразходване на енергия, за да обърнем внимание на това, което се случва вътре в нас самите, да наблюдаваме страха, гордостта и желанието на егото, да го управляваме и да гарантираме, че сме толкова присъстващи, колкото е възможно, за да позволим пълно изразяване на каквото трябва да бъде казано или недоизказано.”

- Оли Андерсън


ЕМПАТИЯ И БИЗНЕС


Все повече бизнеси осъзнават необходимостта да разбират клиентите си, за да могат да адресират по-успешно техните нужди. Има пряка връзка между емпатията, която изпитваме към клиентите си, и корпоративния успех.


Компаниите изместват фокуса си от технологиите или маркетинга към истинска съпричастност към своите клиенти. Нещо повече, те трябва да намерят начини да подкрепят служителите си в превръщането на съпричастността в иновативни услуги и печеливш растеж.


Имаме чудесен пример за това от автомобилния производител Ford Motor Co. Новоназначените инженери откриват, че сред първите им задачи е да научат какво е да бъдеш бъдеща майка и възрастен човек.


Облечени в специални костюми, авто инженерите са инструктирани да се качат в кола, да си поставят предпазния колан, да регулират огледалата си, да включат аудиото, да сменят радиото и да изпитат всички предизвикателства и физически ограничения, с които бременните и възрастните шофьори се сблъскват редовно.


Вижте усилията на Ford да разбере истински как клиентите му си взаимодействат с неговите продукти и да е съпричастен:



Ползите от емпатията както в личен, така и в професионален план, са безброй. Завършваме този материал с вдъхновяващ цитат:



 

Имате нужда от подкрепа при създаването на услуги и продукти с фокус върху клиента? Пишете ни на eleonora@fabrica360.eu и ще ви помогнем да разрушите коловозите във вашата организация и да изградите култура, поощряваща иновациите. ---

---

Разгледайте обучителните ни програми "Креативно лидерство" и "Дизайн мислене". Сега напълно адаптирани и за онлайн формат.

---

Последвайте ни в социалните мрежи и никога не изпускайте събитие или интересна история: LinkedIn, Facebook, Instagram


bottom of page