top of page

Как да откриете своя учебен въпрос (и защо трябва да го направите)?

Updated: Sep 17, 2020


Мотото на Enrol Yourself e "Развивайте се, заедно".

В Enrol Yourself „учебният въпрос“ е в основата на нашия подход към ученето през целия живот. Организираме шестмесечни учебни акселератори, които се направляват от само себе си и са изцяло изградени на обратната връзка от хора, които не са подредени в йерархия. Създаваме групи от 10-12 души, за да обединим своите ресурси, умения, креативност и ентусиазъм. Всеки работи за резултат, който не би могъл да постигне сам.


Ние не преподаваме предмети. Вместо това всеки участник в Enrol Yourself има въпрос, формулиран с учебна цел. От съществено значение е, че те правят този избор сами. За някои хора този избор идва естествено. Това често се случва, когато някой има конкретна идея или цел. Например Сара Адефехинти имаше идея за създаване на свой бизнес – Loving with the Lights On и се нуждаеше от подкрепа и структура, за да го стартира. Така че въпросът ѝ беше ясен още от самото начало: „Как мога да създам и предлагам на пазара целодневни работилници за възрастни, в които те да се учат как да обичат себе си?“


За други пътят не е толкова ясен. Това вероятно е така, защото имат много цели и не знаят коя от тях да изберат – или защото все още не са сигурни каква е тяхната страст. Други се страхуват, че ако не могат да формулират въпрос от самото начало, това означава, че не притежават това, което е нужно, за да постигнат целите си. Това далеч не е така. Затова предприемаме стъпки към демистифициране на процеса и към подпомагане на хората да дефинират своя въпрос!


В процеса на работа с нашата трета група и с трима нови фасилитатори в Enrol Yourself, набиращи групи в Лондон, Бирмингам и Глазгоу, сега имаме достатъчно информация как изглежда един добър въпрос – и как да го формулираме.


Какво е учебен въпрос?


Учебният въпрос наподобява въпросът, който си поставяме за развиването на теза. Това е наименованието, с което озаглавявате курса. Той задава рамка на вашите цели, предизвикателства или интереси и оформя пространство за активно проучване и реакция. Трябва е като нещо, което ви гложди, не ви дава мира и няма как да не изследвате.


Важно е учебният въпрос да бъде отворен. Отворените въпроси се формулират „за да насърчат достигането на цялостен и смислен отговор, използвайки знанията и/или чувствата на субекта“. Те са противоположни на затворените въпроси, които насърчават отговорите с по една дума.


Един учебен въпрос се формулира, за да насърчи предприемането на цялостно и смислено проучване. Това се прави по-скоро, за да се стимулира процеса на учене, отколкото да се намери отговор. Ако търсите отговор, то той трябва да включва нарастващите ви се знания и лична визия.


Много често учебният въпрос поражда поредица от нови въпроси, които продължават да ви движат напред и ви помагат да израствате. За разлика от въпрос, свързан с развиване на академична тези, учебният въпрос не търси решение като огромен писмен труд! Той търси творчески отговор, който да отговаря на въпроса. Въпросът трябва да бъде практичен (напр. „Как мога да придобия уменията, които ми трябват, за да бъда повишен?“) или по-философски (напр. „Какво е надежда и може ли да бъде проектирана?“).


Защо да откриете учебен въпрос?


Ето само 5 причини:


1. Ще ви направи по-целенасочени


Учебният ми въпрос беше свързан с икономиката и дизайна. Преминах през това изживяваме с ясното съзнание, че на това искам да посветя живота си.“

- Али Нориш, участник през 2016 г. и 2017 г.


2. Ще спука балона, в който се намирате


„Въпросът ми предостави възможност да погледна нагоре и да се движа наоколо, да задавам по-големи въпроси, да оставя мислите и чувствата да се излеят, да виждам себе си чрез другите, да се движа по ръба и да проучва това, което ще последва.“

- Мат Уедърол, участник през 2017 г.


3. Ще ви направи по-креативни


“Enrol Yourself ми помогна да се почувствам много по-креативна. Сега знам с какво съм ценна и мога да се съсредоточа върху това, което обичам.”

- Фан Сисоко, участник през 2016 г.


4. Ще развие вашите способности


“Шансът да използвам прозрениятa и уменията на групата при създаването на моя уебсайт и флаери означаваше, че да преразгледам начина, по който трябва да се маркетирам. Сега наистина разбирам колко са важни те от практическа гледна точка.“

- Сара Адефехинти, участник през 2017 г.


5. Дори може да ви направи по-щастливи


„Моят учебен въпрос разби леда пред мен. Чрез него беше възможно да изразя идеите си. И сега, когато хората знаят за мен, знам, че мога да бъда чута. А за да бъдеш чут, трябва да знаеш как да слушаш“.

- Роксана Бачиан, участник през 2016 г.


Прочетете останалата част от текста на Зара Дейвидсън в оригинал тук.


Автор: Зара Дейвидсън

Превод: Десислава Пътева

--

Впуснете се в 14-дневната ни трансформационна програма "Бъди дизайнер на живота си" или изберете индивидуалните модули, към които имате най-силен интерес. Разгледайте и целогодишният ни планер, с който ефективно можете да полагате цели и да ги постигате, като задавате свои собствени крайни срокове.

--

Разгледайте обучителните ни програми "Креативно лидерство" и "Дизайн мислене". Сега напълно адаптирани и за онлайн формат. --- За още вдъхновение на тема дизайн, креативност и иновации, посетете нашия Design and Creativity shop. ---

Последвайте ни в социалните мрежи и никога не изпускайте събитие или интересна история: LinkedIn, Facebook, Twitter, Instagram и Youtube


bottom of page