ДИЗАЙН МИСЛЕНЕ

за всички

София, ул. "У. Гладстон" №8

Културен център G8

 

Дизайн за всички (Design for all), наречен още включващ (Inclusive design) или универсален дизайн (Universal design), цели намирането на иновативни решения „с“ и „за“ хората, използвайки човешкото многообразие.

Дизайн за всички е метод на дизайн мислене, чрез който се създават продукти, услуги и среда, които са достъпни и атрактивни за възможно най-много хора, независимо от техните способности, възраст, пол или култура.

При Дизайн за всички, хората са преки участници по време на целия творчески процес от намирането до решаването на проблема.

В този курс за първи път всички участници ще бъдат поставени в реални ситуации, чрез които да преживеят различни трудности, за да разберат смисъла на процеса. По този начин те ще придобият способност за развиване на идеи в различни социални и бизнес сфери.

Този уъркшоп е за всеки, който иска да добавя стойност в дейностите си.

Това е пилотен уъркшоп на ПРОМО цена! Местата са ограничени!


 

 

Дизайн мисленето (Design thinking) е креативен процес за решаване на комплексни и на пръв поглед нерешими проблеми и намиране на иновативни и нестандартни решения за тях. Методът е пътешествие в няколко етапа: разбиране същността на проблема, генериране на иновативни идеи, оценка и селекция на идеите, изграждане на евтин прототип и тестване. Този процес се използва както от най-иновативните компании в света, така и от социални иноватори и хора, целящи личностно и кариерно развитие.

 

Най-голямото предимство на дизайн мисленето, е че поставя човека с неговите преживявания в центъра. Това е най-човешкият бизнес подход, концентриращ се не върху продукта/услугата, а върху потребителя и съчетаващ човешкото с креативното и рационалното.

 

 

 

 

 

 

 

ТАЗИ РАБОТИЛНИЦА Е ЗА ВСЕКИ,  КОЙТО 

 

 

 

Иска да премине на по-високо личностно или професионално ниво

 

Иска да развие умението да иновира и да работи в екип

 

Иска да развие критично мислене и умение да разказва увлекателни истории

 

 

 

Как да ползвате човешкото разнообразие като генератор за иновации

 

Как да разбирате определена ситуация от много различни перспективи

 

Как да прилагате социално включване    

 

Как да изграждате качествени подходи

 

Защо дизайн мисленето за всички е нужно на бизнесa и на обществото

 

КАКВО ЩЕ НАУЧИТЕ

We spend a lot time designing the bridge, but not enough time thinking about the people who are crossing it.” 

- Dr. Prabhjot Singh, 

Director of Systems Design at the Earth Institute

ПИТАНЕ

ПРАВЕНЕ

ОПИТВАНЕ

Етап I

 

Емпатия - гмурване в битието на потребителя

Етап VI

Тестване и валидиране - преглед на прототипа и подобрение

Етап V

Прототип - как бързо и евтино да проверим дали решението е подходящо

Етап III

 

Генериране на иновативни решения - техники

Етап IV

Селекция на идеи - методи за отсяване на най-работещите решения

ПРОГРАМА

09:30 - 15:30ч.

Етап II

 

Дефиниране на проблема

Ако всичко казано дотук звучи абстрактно, вижте някои от любимите ни примери за продукти/концепции, носещи печалба за създателите си и много по-добро потребителско изживяване. 

Часовник за слепи

Часовник, първоначално моделиран за слепи хора, е номиниран за дизайн на годината от Design museum, UK и се радва на огромен потребителски интерес поради изключително привлекателния си дизайн и функционалност. Всъщност 98% от хората, които го купуват, не са слепи!

 Bradley Timepiece

Поставка за бастуни в хотел

Показва как едно малко нещо може да подобри преживяването „регистрация“ в хотел, без това да се отразява на цялостната визия и концепция на мястото.

By Scandic & Magnus Berglund

Столът, който расте с детето

Peter Opsvik прави този стол, за да позиционира малкия си син Tor на правилната височина на масата и по този начин да му даде възможност да участва наравно с останалата част от семейството, когато се събират за вечеря.

 

С течение на времето това се превръща в стол, подходящ за всеки без значение от възрастта.

Tripp Trapp by Stokke

Всеки човек е дизайнер и дизайн мисленето е начин за справяне с всякакви житейски ситуации. То ни помага да намерим материално решение за всяка идея, да видим нещата в дълбочина и да преминем към действие. 

 

ДИЗАЙН Е:

 

зараждането на идеята в ума ни, правенето на план, реализация, интерпретация, комуникация, образование, разкрасяване, непрекъснато подобрение, решаване на проблеми, улеснение, иновация, изобретение...

Работилниците ни са:

полезни, забавни и практически насочени!

ЛЕКТОРИ

Елеонора Карнаса 

съосновател на Фабрика 360

Елеонора работи с едни от най-бързо развиващите се български компании като сертифициран консултант по оценка на иновационен капацитет от European Innovation Management Academy. Специализира "Design Thinking" в Interaction Design Foundation и University of Virginia, както и във възможности за креативност, иновации и промяна в Pennsylvania State University.

 

Дизайн мисленето е основен компонент при оценка на способността да иновираме и затова едни от най-често даваните препоръки към бизнеса, са свързани с развиване на креативния потенциал на служителите им и по-добро познаване на клиентите/потребителите.  

 

Елеонора има повече от десет години опит в бизнес консултиране и управление на проекти в Българска търговско-промишлена палата, където оглавява отдел "Европейски иновационен и информационен център" и като част от екипа на български стартъп. Елеонора познава всички източници на финансиране за неправителствените организации и бизнеса и има опит в управление на комуникационни кампании с акцент върху социалните медии. 

Съосновател на Фабрика 360, иновативна компания за създаване на възможности.                                                

Малко повече за "дизайн мислене" в интервюто на Елеонора за BiT

ИВЕЛИНА ГАДЖЕВА

основател на Фондация "Дизайн за всички" 

Ивелина Гаджева е завършила Индустриален Дизайн в Художествената Академия и магистратура по „Дизайн за всички“ в Швеция. Ивелина е основател на фондация „Дизайн за всички България“, която разпространява методите на включващия дизайн и работи по различни проекти, свързани с практическото прилагане на ратифицираната версия на Конвенцията за правата на хората с увреждания на ООН.

 

 

Sofia, Bulgaria

 

+359 887 922 973

    

 

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey YouTube Icon
  • Grey Instagram Icon
DSC_0051