top of page

11 сектора, претърпели революция чрез дизайн мисленето

Updated: Sep 17, 2020


Дизайн мисленето води след себе си иновативни решения и развитие на компаниите в най-разнообразни индустрии. Методът подпомага създаването на концепции и изграждането на продукти, като същевременно позволява гласът на крайния потребител да бъде чут. В днешно време организациите съзнателно включват в процеса на вземане на решения хората, за които създават нови изживявания - било то дигитални, или офлайн. Безпрецедентният успех на дизайн мисленето се крие в итеративния процес, воден от емпатия, генериране на идеи, прототипиране и тестване с цел предоставяне на услуги и продукти, удовлетворяващи желанията и дори латентните нужди на хората.


Въздействието на метода е различно при всяка индустрия, но систематично помага на брандовете да предлагат по-качествени услуги и продукти от конкурентните си. Комбинирането на набор от индивидуални умения, гледни точки и опит помагат за стимулирането на креативността. И макар прилагането на метода да е предизвикателство за някои в началото, ако се стремите към създаването на иновации и към удовлетворяването на желанията на клиентите, то изграждането на организационна култура, оптимизирана от дизайна е задължително.


Но не е нужно да ни се доверявате сляпо. Можете да разгледате този списък от индустрии, които са били преобразени с дизайн мисленето и сега постигат забележителни резултати:


1. Здравеопазването и медицината


Дизайн мисленето пронизва различни аспекти от нашия живот, в това число и здравеопазването. Макар възприемането на подходи, които могат да направят живота на всеки по-добър отнема време, много медицински специалисти по целия свят приемат метода, като начин да направят по-приятно преживяването в болница и лечението на пациента. Вярвате или не, има болници, които вече не гледат на пациента като на банкомат, който могат да източват, като го принуждават да се лекува по ненужни клинични пътеки. Освен това студентите по медицина сега влагат емпатия, за да се справят с дефицитите при грижата за пациента, особено ако страдащия се чувства изолиран от външния свят заради болестта.


Според Board of Innovation, 2020 година ще бъде посветена на здравните технологии с отношение към човека. Нарастващото доверие към тях най-накрая предизвиква истинска промяна в здравната индустрия. Има няколко стартъпа, които използват информация, свързана със здравето на хората, за да прогнозират заболявания или медицински състояния. Например, Startup Ciitizen работи за осигуряването на достъп на пациентите с рак до техните здравни досиета, а компанията Medopad разработва приложение, което компилира и анализира здравни данни от мобилни устройства и здравни заведения, за да прави прогнози, свързани с хронични заболявания. Скоро онлайн посещенията при лекар и неинвазивните операции на пациенти ще могат да бъдат извършвани от роботи, управлявани от лекари в другия край на света чрез 5G. А здравните корпорации и стартъпите вече не трябва да мислят само за лечението и диагностиката на пациентите, а и за осигуряването на надеждна, лесно достъпна и удобна за пациента среда с възможност за персонализирана интеракция.


2. Публичният сектор


Правителствата в цяла Европа се обръщат към дизайн мисленето, когато става въпрос за създаване на политики и на ефективни услуги за обществото. Основната цел е да се справят със съвременните предизвикателства, свързани с икономическите, социалните, екологичните модели, както и да си възвърнат доверието на гражданите. Правилното формулиране на проблема е предварително условие за ефективно разработване, приемане и прилагане на политиките. Професионалисти, граждани и представители от частния сектор са включени в този процес. Те вече не се считат за просто за пасивни ползватели на предоставяните услуги.


Струва си да се отбележи, че правителствата на държави като Дания, Финландия, Естония, Франция, Латвия и Ирландия използват дизайн мисленето. Всеизвестен факт е, че през 2012 г., когато Хелзинки беше обявена за световна столица на дизайна, Финландия инвестира безпрецедентните 17 000 000 евро за насърчаване на възможностите за дизайн на услуги. Преди няколко години ирландското правителство също инвестира 5 000 000 евро в повишаване на осведомеността за ползите от дизайн мисленето. Докладът за въздействието от тази национална кампания показва, че са създадени 370 нови компании за дизайн на услуги.

3. Изследването на космоса


Темата за изследването на космоса вълнува хората по целия свят заради новите мисии, които се планират и кариерните възможности, които се появяват. Освен това има вероятност хората да започнат да живеят извън пределите на Земята. Проучването на космоса ще изисква - както винаги - достигане на границите на технологиите, които използваме и отиване отвъд техните предели. Хората, изправени пред тези предизвикателства, трябва да подхранват своята креативност, критично мислене, постоянство наред с други важни умения.


През последните години изследването на космоса се ръководи не само от гениите в науката, но и от редица художници и дизайнери. Те си сътрудничат с астрофизиците, за да създадат визуализации, които обясняват по-ясно концепцията на определена мисия. Освен това учените на НАСА са създали инициатива за разказване на истории, която дава възможност за овластяване на техните колеги. Разбирането и артикулирането на голямата картина, която стои зад техните концепции, се обвързват с нуждите на човечеството. „Така че, когато тези мисии станат публично достояние и за останалата част от хората на планетата, тези идеи няма да са неразбираеми абстракции, а обект на обществено възхищение“, посочва статия в Digital Surgeons.


4. Образованието


Дизайн мисленето свързва преподавателите с тяхната креативност и стремежи, така че да могат да помогнат на учениците да развият собствените си умения. Много от практиците персонализират дизайн процеса, за да може да отговори на нуждите на средата, в която го прилагат. Има 4 основни принципа, които учителите прилагат при внедряването на метода: емпатията ръководи процеса, предположенията трябва да бъдат разбулени, трябва да има място за експерименти и за споделяне на творческия напредък.


Емпатията е вкоренена в дизайна, фокусиран върху човека, а професионалистите я култивират, като се вслушват повече в своите ученици. Те смятат, че обучението не трябва да се адаптира към педантиката или регулациите, а по-скоро към нуждите на ученика. Оспорването на предположенията и преформулирането на проблемите също е от решаващо значение, когато децата създават иновации и експериментират учейки. Но дизайн мисленето работи значително по-добре, ако не се използва изолирано. Затова учителите и преподавателите споделят своя опит с прилагането на дизайн мисленето, за да могат да вдъхновят останалите да изпитат ползите от прилагането на метода.


5. Търговията


За шведския мебелен гигант Ikea дизайн мисленето е в основата на творческия процес на компанията. Всички продукти са създадени в съответствие с петте измерения на принципа им за „демократичен дизайн“: форма, функция, качество, устойчивост и достъпна цена. Историята, която стои зад създаването на продукт, може да бъде решаваща, когато един клиент решава дали да се сдобие с дадена мебел, или не. Освен това тази история създава силна емоционална връзка с клиента.


Дизайн мисленето заема по-важна роля и в модата модата. Например, Nike, за който споменахме в предишния си блог пост, разполага с екип от над 1000 дизайнери, които се стремят да създават иновации и да експериментират. „Компанията си партнира с DreamWorks за изграждане на 3D система за дигитален дизайн и на нейното Nike By You Studio, което използва обогатена реалност, проследява обекти и разполага с прожекционни системи, за да позволи на потребителите да направят обувки по свой дизайн, които са готови само за час, се споменава в статия на Brain Station.

6. Хранително-вкусовата промишленост


Наскоро говорихме и за влиянието на Индра Нои върху развитието на PepsiCo, когато тя внедрява дизайн мисленето в основата на създаването на всеки продукт и услуга, свързани с марката. Преди да се появи тя, всички възприемат компанията като потъващ кораб, който не може да задържи своите инвеститори или продажби. PepsiCo обаче улавят това, което харесват целевите клиенти на компанията и използват тези данни за обновяване на своите продукти. Продажбите нарастват с до 80% през 12-те години, през които Нои е изпълнителен директор. Компанията не само възстановява позицията си на пазара, но вдъхновява и други марки да създадат персонализирано преживяване за своите клиенти чрез дизайн мислене.


Методът играе съществена роля за успеха и на Starbucks. През 2008 г. те трябваше да затворят повече от 600 кафетерии след икономическия крах и смяната на висшето им ръководство. След провеждане на проучвания сред техните клиенти, те установяват, че заведенията им трябва да отразяват по-добре местната среда. Това създава проблем, като се има предвид, че техните дизайнери са базирани в централата им в Сиатъл. Сега компанията има дизайнери по цял свят и откри няколко впечатляващи дизайн студия.


7. Развлекателна индустрия


Netflix и Amazon Prime достигнаха нови висоти по отношение на онлайн видео стрийминга. Зрителите гледат любимите си предавания, когато и където е най-удобно за тях самите. Но само преди няколко години нещата стояха по различен начин. Потребителите нямаха достъп до любимите си предавания, когато имаха възможност да отделят от свободното си време.


Първият бранд, който въвежда идеята за развлечения, базирани на сателитна и кабелна телевизия, е HBO. Компанията се обърна към дизайн мисленето, за да прекрои начина, по който се създават шоу програми и потребителски изживявания. Персонализираните оригинални програми се основават на нуждите и поведението на клиентите. Ето защо компанията успя да революционизира изживяването на аудиторията и да предложи решения, вдъхновени от потребителите. Нещо повече, HBO непрекъснато прави прототипи и спестява значителни разходи при лансирането на продукти, които клиентите харесват.


8. Банковата индустрия


Финансовият сектор не винаги се асоциира с прогресивно решаване на проблеми, но през последните години най-големите световни банки виждат ползите от прилагането на дизайн мисленето. Следвайки стъпките на Bank of America, която се сдоби с хиляди нови клиенти чрез своята програма „Запазете рестото“, други играчи в сектора също успява да вникнат в иновативния характер на метода.


Capital One се свърза с дизайн фирмите Adaptive Path и Monsoon и се съсредоточи върху емпатията и потребителите, за да създаде серия от нови дигитални функции - чатбот, който може да изпраща емоджита и възможност за проследяване на историята на транзакциите чрез GPS. Освен това преди две години компанията създаде 42 000 квадратни фута иновационен център. От друга страна, инвестиционната компания JPMorgan Chase нае бившия изпълнителен директор на Yahoo Design Тим Парси. Скоро след това компанията актуализира приложението си с функции, насочени към подобряване на мобилното банкиране. Компанията създава преживяване, което започва с емоция и хуманизира потребителското изживяване.

9. Туристическата индустрия


Възходът на Airbnb в туристическата индустрия бе възможен чрез подобряване на клиентското преживяване. Само преди няколко години продажбите на компанията спадат и създателите на компанията започват да търсят пукнатини в бизнес стратегията си. Оказва се, че в сайта им има предложения за отдих, на които са качени снимки с ниско качество. Когато компанията заменя любителските снимки с висококачествени изображения, приходите им се удвоява в рамките на една седмица през 2009 г. Освен това компанията се съсредоточива върху потребителя и предоставя възможности, чрез които той може да вземе информирано решение. Съоснователят Джо Гебия казва, че именно дизайн мисленето помага на компанията да се развие от стартъп до бизнес за милиарди долари.


Друга история на успеха е тази на Hyatt Hotels. Тя е свързана с Училището по дизайн в университета в Станфорд, където през 2011 г. веригата изследва концепциите за иновации, ориентирани към човека. По-късно се фокусира върху създаването на преживявания както за гостите, така и за служителите. Освен това Hyatt Hotels превръщат 10 от имотите си в лаборатории за иновации, където експериментират с осветление, мебели и стаи. В същото време Crowne Plaza си партнира с IDEO, за да подобри преживяванията на своите гости по време на техните бизнес пътувания. Резултатът са безплатни изживявания, свързани с възможности за срещи и работа в лобитата на хотела, които включват храна и напитки, пълно обслужване и дигитални услуги.


10. Технологичната индустрия


Откакто Томас Джон Уотсън-младши от IBM заяви, че „добрият дизайн значи добър бизнес“, дизайн мисленето се превърна в основа за успешните технологични компании по целия свят. Методът помогна на китайската мобилна марка Vivo да разбере и да се свърже със своите клиенти на един силно конкурентен пазар. Компанията разбра колко важен е този метод и започна да изработва своите продукти, насочвайки се към младите потребители в Китай.


Компанията изгражда концептуален магазин, за да промотира ценностите на марката си по по-осезаем начин. Изследване, което компанията прави, разкрива, че младите клиенти търсят възможности, които ще им предоставят нови преживявания, ще ги обогатят на личностно ниво и ще им помогнат да надградят своите знания и умения. За да подобрят цялостното изживяване, Vivo създават мултимедийни устройства, с които клиентите могат да си взаимодействат.


11. Автомобилната индустрия


Само шепа компании могат да бъдат съпоставени с дързостта на Илон Мъск и Tesla Motors, когато става дума за големи, смели и необикновени идеи. Компанията използва дизайн мислене, за да създава иновативни решения, които променят цялата индустрия, както и вдъхновяващи потребителски изживявания в своите магазини. Интересно е, че когато Франц фон Холцхаузен се присъединява към Tesla през 2008 г., компанията не е в разцвета си. В наши дни обаче Tesla прави футуристични превозни средства с разкошен дизайн и използва холистичен подход, за да отговори на нарастващите нужди на своите клиенти. През февруари 2019 г. Model 3 премина Chevrolet Volt, за да се превърне в най-продавания електромобил за всички времена в САЩ.


Наскоро Audi и Hyundai откриха нови дизайн студия, а Toyota заяви, че има намерение да създаде прототип на града на бъдещето, където да тества автономни превозни средства. Дори традиционните компании пренасочват вниманието си към метода. „Дизайн мисленето е свързано с разрешаване на редица пластове в един проблем“, казва дизайнерът Джим Хакет, който беше нает като изпълнителен директор от Ford. Той обяви, че ще използва метода, за да модернизира 100-годишния автомобилен производител.


Дизайн мисленето има способността да трансформира бизнеси и да подобрява продажбите. Методът може да помогне на професионалистите във всички сфери да изведат компаниите си до най-високо равнище. Всяка конвенционална компания може да се превърне в прогресивна организация, когато започне да използва дизайн мисленето. Дизайнът не се ограничава до външния вид на всеки продукт, а се разпростира върху неговата функционалност. Дори прости промени в представянето на продукта или изживяванията на клиентите могат да подобрят начина, по който хората виждат вашата компания.

- Фабрика 360

--

Имате нужда от подкрепа при създаването на услуги и продукти с фокус върху клиента? Пишете ни на hey@fabrica360.eu и ще ви помогнем да разрушите коловозите във вашата организация и да изградите култура, поощряваща иновациите. --- Разгледайте обучителните ни програми "Креативно лидерство" и "Дизайн мислене". Сега напълно адаптирани и за онлайн формат. --- За още вдъхновение на тема дизайн, креативност и иновации, посетете нашия Design and Creativity shop. ---

Последвайте ни в социалните мрежи и никога не изпускайте събитие или интересна история: LinkedIn, Facebook, Twitter, Instagram и Youtube

bottom of page