top of page

"Интернет на нещата" е навсякъде около нас!

Updated: Sep 17, 2020


Вашият умен часовник може да Ви направи ЕКГ, гласовият Ви асистент проверява банковата Ви сметка, а колата Ви предлага най-добрия маршрут и скорост, за да сведе до минимум Вашия въглероден отпечатък. Огледайте се, "интернет на нещата" е тук и вече се случва навсякъде около нас. И така, какво е "интернет на нещата"? Интернет на нещата (IoT) е мрежа от физически устройства, превозни средства, домакински уреди и други елементи, вградени в електроника, софтуер, сензори, задвижващи устройства и свързващи устройства, които позволяват свързването и обмена на данни между тях, създавайки възможности за по-директна интеграция на физическия свят в компютърно базирани системи, което води до подобрения на ефективността, до икономически ползи и до намаляване на човешките усилия. Според Уикипедия броят на устройствата за интернет на мобилни телефони се е увеличил с 31% на годишна база до 8,4 милиарда през 2017 г. и се очаква да има 30 милиарда устройства до 2020 г.https://www.oodlestechnologies.com/blogs/Most-Popular-IoT-Applications-That-Have-Made-World--A-Better-Place

Какво е въздействието на "интернет на нещата"? Както всяка технологична иновация от откриването на колелото, IoT и неговото използване отварят вратите към много възможности, като същевременно създават нови заплахи. Сигурността на данните и неприкосновеността на личния живот стават първични, тъй като интернет на нещата е свързан със споделянето и прехвърлянето на данни от хора на устройства (неща) и след това от неща до неща. Следващото предизвикателство е силата на алгоритъма, който се представя с разнообразни серии данни от сензори, разпространявани в невронни мрежи, и въздействието на програми за изкуствена интелигентност, разговарящи помежду си.


Къде е най-голямото приложение на IoT? * Умни градове - управление на трафика в пиковите часове, контролиране на шумовото замърсяване около училища и болници, събиране на отпадъци, управление на водите и енергията * Автоматизиране на дома - дистанционно управление на уреди у дома, както и предупреждение на собственика за всяка необичайна дейност или кражба * Мониторинг на здравето - откриване на необичайно поведение на кръвното налягане, сърдечния ритъм, импулс и др., и изпращане на сигнал към аварийни служби и болници за справяне с неочаквани ситуации. В комбинация с роботика и телемедицина, животът на възрастните хора, както и хората с увреждания може да бъде преобразен. * Умна околна среда - следене за замърсяване, природни бедствия, качеството на въздуха, качеството на питейната вода. Предупрежденията и управлението на бедствия ще бъдат най-новото - например, системите на интернет на нещата могат да открият треперене и да изпращат предупреждения за земетресения и цунами, както и да държат реките и язовирите под наблюдение, за да поддържат нивото на водата под контрол. Тази технология може да открие и горски пожари.


Предимства:


- Автоматизиране на ежедневните задачи чрез по-добър мониторинг на устройствата: IoT ви позволява да контролирате задачите, които се извършват ежедневно, без никаква човешка намеса. Комуникацията машина към машина спомага за поддържане на прозрачност в процесите и води до последователност в задачите, както и поддържа качеството на услугата.

- Ефективност и спестяване на време: взаимодействието между машина и машина е ефективно и точните резултати могат да бъдат постигнати бързо. Това спестява време и позволява на хората да извършват други дейности.


- Намаляване на разходите: оптималното използване на енергията и ресурсите може да се постигне чрез приемане на тази технология и поддържане на устройствата под наблюдение. Можем да бъдем предупредени в случай на евентуални аварии, щети на системата и всякакви други извънредни ситуации.

- Подобряване на качеството на живот: приложенията на тази технология спомагат за подобряване на качеството на живот чрез увеличаване на комфорта, удобството и по-доброто управление.


Недостатъци: - Загуба на неприкосновеност на личния живот и сигурност: всички домакински уреди, промишлени машини, услуги от обществения сектор като водоснабдяване и транспорт и много други устройства са свързани с интернет и за тях е налична цялата информация. Поверителната информация може да бъде достигната от неупълномощени нарушители, водещо до злоупотреба с лична информация.


- Съвместимост: устройствата от различни производители ще бъдат взаимосвързани, проблемът със съвместимостта и техническото обслужване ще продължи, освен ако производителите не постигнат съгласие за общ стандарт. - Сложност: интернет на нещата е разнообразна и сложна мрежа. Всеки провал или грешки в софтуера или хардуера ще има сериозни последствия. Дори едно спиране на тока може да причини много неудобства.


- По-ниска заетост: поради автоматизирането на ежедневните дейности, неквалифицираният персонал може да загуби работата си, което води до безработица в обществото.


- Фбрика 360, по материали от digiqom

-----

Имате нужда от подкрепа при създаването на услуги и продукти с фокус върху клиента? Пишете ни на hey@fabrica360.eu и ще ви помогнем да разрушите коловозите във вашата организация и да изградите култура, поощряваща иновациите. --- Разгледайте обучителните ни програми "Креативно лидерство" и "Дизайн мислене". Сега напълно адаптирани и за онлайн формат. --- За още вдъхновение на тема дизайн, креативност и иновации, посетете нашия Design and Creativity shop. ---

Последвайте ни в социалните мрежи и никога не изпускайте събитие или интересна история: LinkedIn, Facebook, Twitter, Instagram и Youtube

Comments


bottom of page