top of page

Лидерските качества, които подхранват креативността в екипите

Updated: Sep 17, 2020


Новата генерация креативни лидери ръководят екипите си с личен пример, подхранват креативността и култивират емпатията в своите екипи.

Все повече дизайнери поемат лидерската роля в своя екип. Въпреки отдадеността и страстта, с която работят, те не винаги са подготвени за нея. В тази статия споделям изследователски прозрения за лидерските качества, които творческите екипи смятат, че техните лидери трябва да притежават, както и някои съвети за това как можете да развиете тези качества, за да се превърнете в по-добър лидер.


Необходимостта от креативното лидерство


Креативното лидерство е необходимо повече от всякога, защото все повече фирми започват да разбират стойността на дизайна и да наемат дизайнери. Освен това виждаме, че все повече бизнес консултанти инвестират в агенции за дизайн, а много организации създават свои собствени дизайнерски екипи. В този смисъл, креативните лидери ще играят все по-важна роля в бъдеще. Те трябва да се превърнат в лидери, които могат да създадат оптимална среда, в която да се развихри въображението на екипите. В противен случай, талантливите екипи в организациите могат да се окажат в среда, в която няма да могат да създадат продукт, който да пуснат на пазара, а това ще доведе до загуба на време и ресурси. Лидерството е важно и за задържането на ангажираността на служителите. Много от тях напускат компаниите поради лошото управление и липсата на признателност към работата им, а не заради самите компании, пише списание Inc. Ако творческите лидери не служат добре на екипа, ценният персонал може да си тръгне, за да открие нови възможности на друго място.


Изследването


За да помогна на онези, които правят преход от креативната работа към ръководенето на творчески екипи, реших да проведа проучвания и да интервюирам хора, работещи в мултидисциплинарни екипи, за да разбера какво търсят в своите лидери. Надявах се, че ако мога да разбера какво искат, бих могла да създам рамка, която да насочва онези, които искат да станат по-добри творчески лидери.


Рамките за поведение определят характеристиките и начините на работа, които подпомагат съгласуването на действията на служителите и постигането на колективна визия. Имам подобен опит със служители в сектора на търговията на дребно, финансите и медицината. Исках да им помогна да предоставят услуги, от които клиентите и пациентите им ще останат очаровани. Знам, че ако хората трябва да вземат под внимание твърде много рамки на поведение, става трудно да ги запомнят и да се придържат към тях. Затова се надявах да създам рамка, която се състои от няколко ключови качества. Въпреки това, след като разговарях с повече от 40 творчески личности, които колективно предоставиха огромно количество прозрения, стана ясно, че лидерството е по-сложно, отколкото смятах. Оказа се, че е твърде трудно да синтезирам всичко до една шепа качества.


Има ли рецепта за това как да бъдете креативни лидери? Участниците в програмата ни за креативно лидерство създават своя, надграждайки над опита на своите колеги.

Десетте ключови качества


В края на краищата разгледах всички изводи от интервютата и формирах десет ключови качества. Забелязах, че тези качества не са вродени характеристики, като интелигентност, екстровертност или интровертност. Тези качества са характеристики, които можем да развием, което означава, че всички ние можем постепенно да се превърнем в по-добри творчески лидери. Най-добре можем да служим на нашите екипи, ако използваме десетте качества в различни периоди, в зависимост от това какво изисква ситуацията. По този начин ние помагаме за създаването на подходяща среда за екипа, който може да отприщи творческото си въображение и да създаде страхотни продукти.


Всяко качество ще помогне на лидера да постигне различни неща


„Ефективната комуникация“ е първото качество, защото е най-важното. Ако лидерът не може ефективно да общува както с екипа си, така и със заинтересованите страни, ръководенето става твърде трудно за него. Лидерите трябва да могат да обясняват своите идеи и да убеждават хората да се променят. Ако не могат да комуникират ефективно, те никога няма да получат шанс да проявят останалите си качества. Следователно комуникацията е в основата на доброто творческо лидерство.


Останалите качества – „да демонстрира експертиза“, „да бъде визионер“ и „да бъде позитивен“ – са важни за ангажирането на последователите. Дизайнът е предизвикателство. Трудно е един лидер да постигне велики резултати сам. Затова има нужда от последователи, които да му помогнат да постигне амбициозните си цели. Тези три качества подпомагат лидера да изгради доверие, да ангажира членовете на екипа да следват визията си, както и да създаде позитивна среда, която кара хората да се впускат с удоволствие в неговите проекти.


Следните качества – „да задава ясни очаквания“, „да се учи от неуспехите“ и „да приема разнообразието“ – са важни за създаването на подходяща среда за творческия екип. И накрая, „да бъде смирен”, „да подкрепя екипа си” и „да бъде треньор на отбора” се използват, за да помогнат на екипа да постигне по-добра производителност.


Много компании не знаят как да правят брейнсторм сесии правилно, но креативните лидери, с които работим, вече овладяват тези тънкости.

Започнете с малки стъпки


Съсредоточете се върху развиването на по-малък брой качества, базирани на това, което се опитвате да постигнете, вместо да се претоварвате, опитвайки се да развивате всички десет качества едновременно. Не ме разбирайте погрешно – би било страхотно, ако може да развиете всяко едно от тях, но никой не е съвършен. По-добре е да се съсредоточите върху прилагането на качествата, които ще ви помогнат постигнете това, от което имате нужда на сегашната си позиция. Например, един основател на стартъп ще бъде най-добре да се фокусира върху развиването на трите основни качества, които ще им донесат последователи, защото той трябва да привлича инвеститори и служители, с които да започне своята дейност. Ако обаче работите за по-голяма организация, в която ръководите проекти, то трябва да се фокусирате върху развитието на качествата, които ще помогнат на вашия екип да бъде креативен и продуктивен.


Когато сте идентифицирали какви качества искате да развиете, започнете да мислите колко добре използвате тези качества, идентифицирайте слабостите си и създайте план за действие в следващия месец. Ако едно от действията е „оказване на подкрепа за екипа“, а в резултат на това искате по-често да проверявате какъв е напредъкът им, то трябва да оставите свободно време в календара си, за да можете да го направите. Помислете как да извлечете максимума от тези срещи, без да се впускате в микроменажиране на своя екип.


В края на първия месец, помолете своя екип за обратна връзка. Това може да стане много лесно – помолете хората в екипа да напишат на лепящи се листчета с какво се справяте добре и на какво трябва да наблегнете, за да развивате своите качества. Адаптирайте поведението си спрямо обратната връзка, която ви дадат, създайте актуализиран план за действие за следващия месец и потърсете подкрепа, ако е необходимо.


Рамката цели да ви помогне да създадете оптимална среда за вашия екип. Въпреки това всеки екип може да има специфични нужди, така че я адаптирайте според тях. Не забравяйте да останете верни на себе си и да намерите начин да го направите, проявявайки качества по начин, който най-добре ви приляга. Развивайте качествата и рефлектирайте върху работата си. С течение на времето можете да станете по-добри.


Организациите могат да подкрепят развитието на своя лидер


Ако представлявате организация, в която на дизайнерите се поверяват лидерски позиции, ето някои съвети как успешно да преминете през тези преходи. Първо, дайте време на креативните лидери. Трудно е едновременно да вършиш своята работа и да служиш на своя екип. Полагайте допълнителни усилия спрямо проектите, върху които работите, за да предоставите възможност на лидера да се съсредоточи върху развиването на качествата и върху това да служи на екипа, вместо непрекъснато да върши всичката творческа работа сам.


Някои лидери предпочитат да вършат творческата работа заедно с екипа, което е добре. Но лидерът няма да има време да извършва детайлната работа по дизайна, както е правил преди. Денят просто не е толкова дълъг. Има риск лидерът да се ангажира с твърде много от детайлите около процеса, вместо да се фокусира върху по-голяма картина, което затруднява направляването на екипа в правилна посока. Като организация, можете да предоставите на новия лидер допълнителен дизайнер в екипа, който да оказва подкрепа на служителите по време дизайн процеса, което му даде възможност да се фокусира върху ръководенето.


Второ, обучете новия лидер. Трудно е да се развиват нови меки умения, а лидерите трябва да се справят в много трудни ситуации, в които са отговорни за постигнатите резултати. Затова намерете някой, който може да го обучи. Създайте безопасно място, където лидерът може да споделя какви предизвикателства среща и намерете решения, които да му помогнат да се справи с тях. Например, когато нов лидер трябва да даде конструктивна обратна връзка на член на екипа, не можете да очаквате да го направи адекватно от самото начало. Ако лидерът има коуч, това ще му даде възможност да обсъди с него сесиите за обратна връзка, преди да ги организира, за да може да се научи как по-добре да комуникира с екипа си. Наличието на подкрепа от страна на работодателя може да направи по-плавен и приятен прехода към превръщането на дизайнера в добър креативен лидер.

--


Автор: Лина Нилсън, старши дизайнер на услуги в Designit

Източник: Touchpoint magazine

Превод: Десислава Пътева


------

Включете се в обучителната ни програма "Креативно лидерство", предназначена за млади лидери, които искат да поощряват иновациите в организацията си.

----

Впуснете се в 14-дневната ни трансформационна програма "Бъди дизайнер на живота си" или изберете индивидуалните модули, към които имате най-силен интерес.

---

Последвайте ни в социалните мрежи и никога не изпускайте събитие или интересна история: LinkedIn, Facebook, Twitter, Instagram и Youtube

bottom of page