top of page

Платформите генерират печалби за милиарди

Updated: Sep 17, 2020

Стартъпите правят пробив в огромни бизнес сегменти чрез тях


Елеонора Карнаса води уъркшоп за дизайн на платформи в рамките на първия по рода си Design Thinking Camp в София.

Разпространението на платформите и влиянието им върху развитието на глобалната икономика придобива удивителни размери. В стремежа си да достигнат успеха на компании, които са се сдобили със статута на технологични „еднорози“, генериращи печалби за милиарди долари, все повече стартъпи и микропредприятия разчитат на бизнес, основан на платформи. И макар софтуерните фирми да стартират дигиталната революция, платформите са тези, които променят начина, по който функционират бизнесите.


Какво представляват платформите?


Платформата (екосистемата) е бизнес модел или механизъм, който позволява на производители на стоки и услуги и потребители да взаимодействат помежду си чрез инфраструктура, която ги свързва. Целта ѝ е да открие сходства между тях и да улесни обмена на стоки и услуги, катo създаде стойност за всички ползватели.


Скорошно изследване, свързано с бума на платформите в глобален план, дефинира бизнес платформата като „среда, която позволява на другите да се свързват с нея“. Именно по това си приличат гиганти като Facebook, Google, Microsoft и Visa и прохождащи бизнеси като Airbnb, Pinterest, Spotify и Uber. Те влизат в ролята на сватовници между различни групи от хора – например търсещите къде да отседнат по време на ваканцията си и онези, които отдават жилищата си под наем.


Ако погледнем от друг ъгъл, ще си дадем сметка, че платформите съществуват от доста време насам. Можем да приемем, че моловете са платформа, която свързва купувачите с дрехите, обувките и стоките за дома на търговците, които ги продават. Освен това онлайн, електронните и печатните издания са платформи, които свързват рекламодателите със зрителите и читателите.


През последните 5 години обаче дизайнът на платформи трансформира начина, по който се предлагат услуги и продукти. Lyft и Uber дишат във врата на големите автомобилни компании, тъй като промениха начина, по който се използват превозните средства. Например огромни компании като Ford Motor Co. се налага да сменят своя бизнес модел, за да се нагодят към нововъведенията, които улесняват живота на потребителите. В същото време Uber не притежават нито една кола, но въпреки това надминават по печалби таксиметровите фирми в Съединените американски щати.


Дизайнерът на услуги Стина Ванхууф (втората от ляво надясно) се включи в обучението по екосистемно мислене.

Какви са ползите от платформите?


Платформите позволяват на стартъпите и микропредприятията да направят пробив в огромни бизнес сегменти, въпреки че по-големите компании имат повече ресурси, което преди това бе необходимост за развитието на бизнеса. В същото време те позволяват на фирмите да генерират по-големи печалби с много по-малко служители, и то без да се налага да попадат в бюрократични клопки.


Силата на платформите е, че привличат търсене и предлагане на нови услуги и продукти, предоставяйки ценни контакти в общността. И докато през 20 век организациите оптимизираха ефективността на производството си чрез правенето на икономии, през 21 век компаниите правят „необходимите икономии от мащаба“ – напредъкът на технологиите позволява създаването на по-голяма мрежа, което от своя страна означава по-голяма стойност (полза) за потребителите. Любопитно е това, че Facebook привлече 1,3 милиарда потребители, които генерират по-голямата част от съдържанието на платформата, в която се споделят новини, видеоклипове и снимки. Alibaba пък се превърна в глобална платформа за търговия, макар да не разполага с нито един артикул.


Много от проблемите, с които досега фирмите са се сблъсквали, вече имат автоматизирани решения, така че следващият начин да имат конкурентно предимство е да създадат екосистема чрез платформа. Колкото по-добра е екосистемата в създаването на стойност за потребителите, толкова по-успешен ще е бизнесът. Производителите и потребителите са свързани помежду си в мрежа. Ролята на платформата не е да произвежда, а да свързва производителите с потребителите в мрежа и им предоставя инструменти за взаимодействие.


Участниците в уъркшопа представиха своите идеи пред специалисти от множество области и получиха обратна връзка как да подобрят проектите си.

Как да разработим стратегия за платформа?


При създаването на стратегия за платформата е важно да поставите акцент върху вашето неповторимо стойностно предложение. Ако подражавате на модела на вече съществуващи компании, то това няма да ви донесе успех. Има няколко компонента, за които трябва да помислите:


1. Как платформата ви ще осъществява размяна на стойност?

2. Как ще привличате потребителите към нея?

3. Как вашата платформа ще насърчи интеракциите, свързващи хората и добавящи стойност?

4. Как потребителите на вашата платформа могат да имат полза от останалите ползватели? Как ще поддържате интереса им?


Потребителите няма да се регистрират в платформа, от която нямат полза. А ако платформата ви не привлича никого, вашият бизнес ще бъде обречен на неуспех. Необходимо е да окуражите интеракциите между ползвателите на платформата – потребителите и тези, които могат да предоставят стоките, услугите или информацията, от която се нуждаят потребителите. Целта е да превърнете платформата в място, където купувачите се срещат с търговците.


През последните 5 години дизайнерите се сблъскват с проблеми при дизайна на платформи и е нужна промяна в нагласите, за да се премине от традиционния дизайн на услуги към дизайна на платформи. Независимо дали сте стартъп или имате бизнес от десетки години, трябва да се замислите за стратегия, свързана с платформата, за да можете да постигнете успех в бъдеще. Ако успеете да овладеете дизайна на платформи, моделът ще ви помогне да преминете от това непрекъснато да решавате проблеми към това да се фокусиране върху потенциална и мотивацията на участниците в развиването на платформата.


- Фабрика 360

--


Пишете ни на hey@fabrica360.eu, ако имате нужда от консултация, свързана с дизайна на платформи.


---


Подхранете своята креативност, като се впуснете в 70-те предизвикателства, които ще откриете в играта Connect the dots.

bottom of page