top of page

5 лидерски тайни, които да ви изведат от всяка криза

Updated: Sep 17, 2020


По време на пандемията от COVID-19 много компании трябваше да се изправят пред някои от най-големите си страхове. Световната икономика беше срината. Фирмите започнаха да губят клиенти, които понесоха големи загуби и вече не бяха в състояние да управляват бизнеса си. Повечето компании трябваше да освободят и част от своя персонал, както и да се научат да менажират екипите си от разстояние. За много мениджъри това беше доста болезнен момент. Беше видимо, че не искат да изпуснат юздите на илюзорното чувство за контрол, което са имали. Освен това лидерите на екипи смятаха, че техните служители няма да могат да работят по проектите на компанията, както досега, вярвайки, че тяхната производителност ще спадне.


Въпреки това бързо развиващите се компании, които бяха достатъчно гъвкави, за да направят трансформация на организационно ниво, включиха екипите си в създаването на решения и предоставяха ценно съдържание, което помагаше на техните клиенти да се изтеглят сами от блатото. Тези прогресивни компании сега се разглеждат като новите герои в бизнес средите. Но кои са козовете, които са крили в ръкавите си, за да задържат не само своите досегашни клиенти, а и за да привлекат нови? И не на последно място – как са вдъхнали увереност у своите служители, за да могат те да повярват в тази трансформация? Как са ги накали да останат, въпреки безпрецедентните рискове, които е поела компанията?


Тайна номер 1: Прегърнете несигурността


Ефективните лидери не се страхуват да мислят и да действат извън начертаните рамки или да се впускат в начинания, които не ги карат да се чувстват в свои води. Напротив, те възприемат несигурността и кризата като възможност за създаване на иновации и на решения, за които никой друг не се е досещал. По този начин те задават нови стандарти и успяват да излязат от омагьосания кръг, в който са попаднали. Креативните лидери не влагат всичката си енергия само в едно начинание. Те включват своите екипи в генерирането на множество решения, с които да помогнат на своите клиенти.


Тайна номер 2: Поставете хората, с които работите на първо място


Уверете се, че всички в екипа разбират какво се опитвате да направите в кризисната ситуация. Възможността да надграждате над идеите на другите е доказателство, че екипът работи като добре смазана машина. Това е перфектен момент да покажете на хората, с които работите, че вярвате в техните способности, да им покажете, че ги уважавате, а това от своя страна ще ви помогне да изградите по-дълбоки лични и професионални отношения с тях. Търсенето на начини да им помогнете във всяка ситуация, в която биха се почувствали уязвими, ще им покаже, че наистина ви е грижа за тях. Подкрепяйте ги и бъдете позитивни. Кажете им как могат да се свържат с вас, когато забуксуват с конкретна задача. Спомете си крилатата фраза на Ричард Брансън: "Погрижете се за вашите служители и те ще се погрижат за вашите клиенти".


Тайна номер 3: Поемайте обмислени рискове


Отделете време на това да се научите да задавате правилните въпроси. Проучването на нуждите на вашите клиенти, особено когато те се чувстват дезориентирани и смятат, че нямат полезен ход, ще ви даде представа как да търсите нови решения, които ще им осигурят усещане за комфорт. Създайте за тях ценно съдържание, за да почувстват, че им давате повече стойност от вашите конкуренти. Освен това можете на ръководно ниво да обсъдите какви видове ресурси могат да бъдат инвестирани в изграждането на решение, което ще бъде от полза както за вашите клиенти, така и за компанията, която представлявате. Ще поемете риск, но изследването ще ви даде възможност да обосновете нуждата от този нов продукт или услуга.


Тайна номер 4: Приоритизирайте и останете фокусирани


Ще имате възможността да работите върху стойностни проекти, да генерирате креативни идеи и да изградите евтини прототипи, за да валидирате идеите си с клиентите, преди да лансирате иновативни решения. В момент на криза трябва да мислите и да действате бързо. Това обаче може да доведе до загуба на фокус и перспектива. Когато изпаднете в такава ситуация, не забравяйте да се върнете към основните цели, които сте си поставили. Приоритизирайте задачите. Поставете акцент върху ценните идеи, които най-бързо и лесно ще можете да осъществите.


Тайна номер 5: Погрижете се за собствените си нужди


За да бъдете полезни на другите и да останете ефективни лидери, ще трябва да се погрижите за собствените си нужди и да се справите със своите емоции. Изследвайте нови начини да останете креативни и да мислите за положителните резултати от вашите действия. Делегирайте второстепенните задачи на хората от екипа, на които можете да разчитате най-много. Казвайте „Не“, когато не вярвате, че една идея може да помогне на компанията да се развие.

--

Имате нужда от подкрепа при създаването на услуги и продукти с фокус върху клиента? Пишете ни на hey@fabrica360.eu и ще ви помогнем да разрушите коловозите във вашата организация и да изградите култура, поощряваща иновациите.

--

Включете се в обучителната ни програма "Креативно лидерство", предназначена за

млади лидери, които искат да поощряват иновациите в организацията си.

__

Ако имате нужда от лична и професионална подкрепа за излизането от кризата, включете се в нашата 14-дневна трансформационна програма „Бъди дизайнер на живота си“.

--

Открийте нови начини, с които да разгърнете творческия си потенциал с картите Connect the dots.

--

Последвайте ни в социалните мрежи и никога не изпускайте събитие или интересна история: LinkedIn, Facebook, Twitter, Instagram и Youtube



bottom of page