top of page

Прототипирай това

Updated: Mar 10, 2020


Изграждане на прототип от конструктор в рамките на обучение на Fabrica360 с екип на Raiffeisen Bank.

“Няма нищо по-силно от идея, чието време е дошло”.

Виктор Юго


Всеки от нас има поне един такъв човек в обръжението си. Човек, който кипи от идеи и се впуска презглава в създаването на продукти или услуги, от които смята, че ще спечели много пари за кратък период от време. Скоро след това обаче се оказва, че грандиозните му визии за бъдещето бият на кухо. Бъдете сигурни, че причината за неуспеха му се крие в това, че не е валидирал дали клиентите му имат нужда от този продукт. Нещо повече – не може нито да реши съществуващите им проблеми, нито да отговори на нуждите им. Може би вие самите имате подобни проблеми и се питате как тази проверка може да бъде направена възможно най-евтино и безболезнено.


Един от най-добрите начини да получите обратна връзка от клиентите в процеса на дизайн мисленето е да направите прототип на продукта, който ще лансирате на пазара. По този начин може да се направи евтина, умалена версия на изделието, за да го тествате с крайните потребители. Обратната връзка, която те могат да ви дадат в този етап на развитие на идеята, е от огромно значение за това как продуктът може да бъде усъвършенстван, и то преди да бъде пуснат на пазара. Това ще ви спести много средства, тъй като няма да ви се налага да внедрявате стока, от която никой не се интересува и не купува. Същевременно ще спечелите от това, че ще лансирате на пазара продукт, който вече е издържал проверката на потребителите, а освен това отговаря на техните нужди и желания.


За да илюстрирате една идея, можете просто да я скицирате или да я представите чрез сториборд. Простите прототипи дават възможност идеите да бъдат по-лесно разбрани, което позволява на останалите ви колеги да ги надграждат. Освен това, когато защититавате идеята пред потенциални инвеститори или партньори, чрез прототипа имате възможност да я демонстрирате нагледно, да покажете нещо материално, осезаемо. В противен случай има риск иновативната ви концепция да прозвучи прекалено абстрактно и да не бъде разбрана, поради което е възможно да изгубите безвъзвратно финансирането на нейната реализация.


Една от най-честите грешки, които хората правят: приемат, че прототипите им трябва да бъдат най-доброто им предположение за това как трябва да изглежда и функционира продукта или услугата им. “Те се опитват да прототипират цялото нещо, вместо да задават много специфични въпроси, на които може да се отговори с помощта на протипа. Те зациклят на въпроса: “Работи или не работи?”, смята Натали Колинс, старши дизайнер в IDEO. По-важният въпрос за нея е какво можем да научим от обратната връзка, както и как тя може да ни вдъхнови да подобрим продукта или услугата.


Участници в обучение по дизайн на услуги, организирано от Fabrica360, изграждат своя прототип с подръчни материали, за да тестват идеята си.

Друг капан, в който е възможно да попаднете при изграждането на прототип, е да нямате ясна цел. Както превръщането на обещаваща идея в единствено възможно решение е лоша идея, така и безцелното създаване на прототипи не върши работа. Те трябва да служат за валидиране на предположения, за тестване на решения или да усъвършенстване на идеи. В противен случай можете да изгубите фокус или да се впуснете в изглаждането на прекалено много детайли, които могат да се окажат несъществени при самите тестове.


Не е изключено хора от екипа, които не са съвсем наясно с дизайн мисленето, да се възпротивят на създаването на прототип за всяка идея, която трябва да се валидира, смятайки, че това е загуба на време. Истината обаче е друга. Макар и прототипирането да отнема време, то всъщност ви позволява да се движите по-бързо в правилната посока в дългосрочен план. Чрез прототипите можете да проверите дали вашите идеи ще се развият, дали ще можете да ги усъвършенствате, или ще трябва да ги изоставите, когато разберете, че звучат добре само на теория. “Те ни забавят, за да ни тласнат напред”, смята Тим Браун, главен изпълнителен директор на IDEO.


Действайте


Ако имате някакви съмнения относно това, което се опитвате да постигнете, най-добре е да направите прототип. Създаването му ще ви помогне да мислите за вашата идея по конкретен начин. Ще получите представа за начините, по които можете да подобрите идеята си.


Не се вглъбявайте


Прототипирането трябва да става относително бързо. Колкото по-дълго прекарвате в изграждането на прототипа си, толкова по-емоционално можете да се свържете с идеята си, което ще ви попречи да прецените обективно нейните достойнства и негативни черти.


Не забравяйте целта


Всички прототипи трябва да имат цел, на която съответстват. Кой е въпросът, на който търсите отговор? Не го забравяйте, но и не се привързвайте прекалено много към него. Ако в процеса възникнат и други въпроси, не се страхувайте да ги зададете. Можете да научите много и от тях.


Поучете се от потребителя


Тествайте прототипа и вижте дали той отговаря на нуждите на потребителите. Изследвайте тяхното поведение, когато имат досег с него. Поучете се от пропуските в своите очаквания и подобрете идеите си.

--

Прочетете още ценни съвети, свързани с дизайн мисленето, тук.


Впуснете се в 70 креативни преключения с нашите карти Connect the dots. Вече можете да ги намерите и в дигитален вариант.


- Фабрика 360

bottom of page