top of page

В Oodi дизайнът на услуги среща познанието

Updated: Mar 16, 2020


Някои от удобните кресла са поставени до прозорците на библиотеката, за да може читателите да се наслаждават не само на четенето, но и на гледката.

Каква е вашата първа асоциация, когато стане дума за библиотека? Тишина, мирис на стара хартия, купчини книги, строга библиотекарка? Не знам какви са вашите асоциации, но моите ме връщат в училищната библиотека. Вземайки за вкъщи белязаните от времето романчета на Карл Май, трябваше за пръв път в живота си да се подписвам на читателския си картон. След това посещавах и библиотеката на кварталното читалище, а малко по-късно, когато вече бях в гимназията - и Столичната библиотека на площад “Славейков”. Единствената разлика, която виждах между трите, бе големината и броят на книгите.


Посещението в Централната библиотека на Хелзинки - Oodi, преобърна изцяло представите, застинали от времето на ученическите ми години. Идеята за построяването ѝ идва през 1998 г. от тогавашния министър на културата Клас Андресон. Той предлага да бъде изградена библиотека в съседство на сградата на Парламента. На 28 януари 2015 г. Градската управа на Хелзинки одобрява изграждането на Централната библиотека. Първоначално е решено финансирането да дойде от бюджета на Хелзинки. Но тъй като Oodi е един от ключовите проекти на века във Финландия, държавата също инвестира 30 000 000 евро. Общите разходи възлизат на 98 000 000 евро, а библиотеката е открита на 5 декември 2018 г. в навечерието на Деня на независимостта на Финландия.


В основата на дизайна на Oodi е необходимостта от обществено и безопасно градско съоръжение в центъра на Хелзинки, което да бъде безплатно и отворено за всички. Място и пространство, където хората могат да се срещат и комуникират открито, независимо към коя прослойка на обществото принадлежат. Oodi е проектирана заедно с жителите на града, така че да може най-добре да съответства на желанията и нуждите им. Идеи за разгръщане на проекта са събрани както чрез специални кампании, така и по време на градски събития и семинари. Например кампанията през 2012 г. генерира над 2 300 идеи от жителите на града за по-нататъшното проектиране на Централната библиотека. Същата година ръководството на библиотеката позволява на жителите да решат кои четири пилотни проекта ще получат 100 000 евро от наличните средства в бюджета.


Освен това името на Централната библиотека се основава на предложение от един от жителите на града. Отворено състезание генерира над 1 600 предложения, от които журито избира Oodi, което означава “ода” на фински език. От началото на март персоналът на библиотеката вече е подпомаган от три мобилни робота - автоматично насочвани превозни средства, които транспортират кашони с книги между етажите. Тези помощници също са имали нужда от названия, като за целта отново е организиран отворен конкурс. От 250 постъпили възможности, персоналът на Oodi избира предложението на 10-годишно момиченце - Tatu, Patu и Veera.


Неминуемо на всеки читател се налага да се подкрепи със закуска и чаша кафе. Какво по-хубаво от това да не му се налага да напуска сградата?

В процеса на планиране на Oodi съществена роля има дизайнът на услуги, за да се постигне възможно най-доброто преживяване на клиентите. Дизайнът на услуги е използван при проектирането на знаците и мебелите, както и при поставянето на материалите на библиотеката. Естествените решения за всеки етаж, както и желанията на коопериращите партньори, са били съвместно обсъдени. Инструментите на дизайна на услуги са дали възможност нещата да се случват, изхождайки от различни гледни точки.


Правени са експерименти, за да бъдат удовлетворени както нуждите на посетителите, така и на партньорите. Основният ресурс и “мускул” в проекта на Централната библиотека са съвместното проектиране (co-design) и гражданското участие. От участвалите в процеса се е изисквало да преминат през цялостното преживяване на посетителите - от самото влизане през входната врата до момента, в който напуснат сградата, за да вземат под внимание реалните нужди на хората по най-добрия възможен начин.


Как ние, от Fabrica 360, видяхме Oodi само няколко месеца след откриването ѝ. Първият “wow” момент идва с вида на самата сграда и модернистичната ѝ архитектура и визия. Достъпът до нея е абсолютно свободен. Няма и помен от почти неизменните у нас проверки за сигурност и отваряне на чанти и раници. Потокът от хора е непрестанен, а това далеч не бяха само туристи. Излишно е да споменавам, че особено внимание при проектирането е отделено на достъпността за хора с увреждания и инвалидни колички.


На първия етаж, встрани от натовареното лоби, има кино и мултифункционална зала, кафене и ресторант. Там са и бързите библиотечни услуги. Вторият етаж, до който се стига чрез ескалатори, е посветен на работата, ученето чрез правене, взаимодействието и споделянето на време с останалите посетители. Пространството разполага със студиа, игрални зали, градски работилници, работни и заседателни зали, както и със съоръжения за групова работа. На етажа има и спокойни стаи за почивка. Повечето от съоръженията могат да бъдат резервирани от жителите на града безплатно. Там са и 3D-принтерите, до които има свободен достъп. По време на нашето посещение те бяха експлоатирани с пълна пара.


Родителите не се чудят къде да паркират детските колички, докато са на премиерата на нова книга, защото за целта има специално отредено място.

Последният етаж е място, където можете да си починете и разпуснете. Под вълнообразния таван можете да си отдъхнете от ежедневните задължения, да се усамотите в някой от седемте оазиса за четене, да изпиете кафе и да се възхитите на гледката от Балкона на гражданите. Този етаж най-много прилича на традиционна библиотека. Детската секция също се намира тук. Паркингът за детски колички, където чинно бяха строени поне 20 возила, искрено ни накара да се усмихнем. В същото време в един от кътовете течеше представяне на детска книжка. Само на няколко метра встрани, въпреки отвореното пространство, микрофонът на водещата и вълнуващите се хлапета вече не се чуваха и не смущаваха останалите.


Oodi разбива на пух и прах представите за това как трябва да изглежда една библиотека. Тя е олицетворение на глобалната тенденция за използване на дизайн мислене в процеса на проектиране на услуги. Oodi е измислена така, че да отговаря на потребностите на максимално най-много групи ползватели, като гарантира техния свободен достъп до информация и ресурси. Това не би било възможно без прогресивното мислене на ръководителите на проекта, без изследването на реалните нужди на посетителите и без включването им в процеса на разработването на това грандиозно съоръжение.

--


Потопете се в света на дизайна на услуги и се вдъхновете от останалите ни блог постове тук. Допълнете колекцията си от книги вкъщи, като добавите към нея Inside a designer's mind.


Следете социалните ни мрежи, където се надяваме скоро да обявим нови дати за провеждане на интересни обучения - Facebook, LinkedIn, Twitter и Instagram.


Асен Милушев, Fabrica 360

bottom of page