top of page

Бизнес трендове за 2021 г.

Updated: Jan 2, 2022



С навлизането в 2021 г., глобалната пандемия, изменението на климата, политиката и социалните движения ще продължат да ни принуждават да преосмисляме структурата на нашите общества, взаимоотношения и икономики. Наблюдаваме промени във всички сектори - храна, мода, козметични продукти, съдове за хранене и опаковки. Технологичната и еко революция засяга всички индустрии. Представяме ви по няколко ключови тенденции през 2021 г. за следните 10 сектора:


Красота

Секторите за красота и уелнес продължават да се сливат, като марките се фокусират върху козметиката и продуктите за лична хигиена, които подобряват настроението на хората и се съобразяват с техните индивидуални идентичности, вярвания и ценности. Брандове като Ancestral Beauty, които залагат на местни съставки до устойчивите формули на Nature + Beauty, излизащи от областта на биотехнологиите, тази година ще видим пресътворяване на това, което означава красотата за глобалните потребители.


Пример: Малкото е повече

„Жените осъзнаха, че не се нуждаят от толкова грим по време на пандемията. Те наистина опростяват своите процедури и ученето на по-малко е повече - гримът вече не трябва да бъде „перфектен“ с цяло лице, а по-скоро без усилие и естествен" - Моника Блъндър


Снимка: GETTY


Здраве

С преместването на дома като уелнес убежище, брандовете за здраве и уелнес реагират с нови цифрови инструменти и услуги. Ставаме свидетели на нови виртуални светилища, които се възползват от технологиите, за да донесат спокойствие на тревожните потребители, заедно с платформите за децентрализирани грижи, които възприемат общностен подход към благосъстоянието.

--

Пример: Възхода на телемедицината

Телездравните консултации са нараснали с 50 процента в сравнение с нивата преди пандемията. IHS Technology прогнозира, че 70 милиона американци ще използват телездраве до 2020 г. Forrester Research прогнозира, че броят на посещенията в САЩ за виртуални грижи ще достигне почти милиард в началото на 2021 г.

Снимка: www.icliniq.com


Напитки

През 2021 г. опаковките на напитките, устойчивостта и изненадващите комбинации от аромати ще се развият като мегатренд. Материалните иновации ще вдъхновят първокласните марки да експериментират с Future-proof Packaging, а други ще се възползват от невъзможността на потребителите да пътуват, за да сътворят напитки, които да ги пренесат до неочаквани територии.Очакваме и повече иновации и преживявания с напитките, възникващи във виртуалното царство, и нови насоки за пийване преди лягане.


Пример: Напитки за подобряване на настроението и съня

С постоянно високи нива на стрес и безсъние, консуматорите търсят напитки, които им помагат да релаксират, да постихнат умствена яснота и да подобрят съня им.

Брандовете ще добавят съставки като адаптогени, CBD и л-теанин, за да помогнат на консуматорите да се отпуснат.


Снимка: beveragedaily.com


Храна

Мисленето на общността ще оформи веригите за доставки на храни, опит за хранене и продуктови иновации тази година, тъй като индустрията намира опора сред Covid-19. Urban Farm Futures ще излезе на преден план, като ще даде достъп до пресни плодове и зеленчуци, независимо от социално-политическия климат. Преживяванията, насочени към храната, ще нарастват в дигиталната сфера, което ще доведе до виртуални ресторанти, докато други клиенти ще бъдат привлечени от концепцията за доставка на храна с допълнителна доза забавление.


Снимка: jaleobyjose


"Ястията в ресторантски стил, пакетирани за вкъщи, определено ще продължат да се развиват през следващата година. Растителните, здравословни вегетариански ястия със сезонни съставки и глобален вкус са тук, за да останат в бъдещето. Прекрасно подготвени ястия с душа, вкус и креативност могат да бъдат взети от любим ресторант и готови на масата за части от секундата. " - Даниел Булуд, готвач на Даниел, в Ню Йорк


Пътувания и хотелиерство

Годината, която предстои, ще разкрие нови насоки в пътуванията, които разчитат на желанието на хората за бягство през по-завладяващи и стимулиращи сетивата моменти. Очаквайте компаниите да се съсредоточат върху съседския туризъм за сметка на международния, докато стаите и хотелските услуги ще бъдат променени, за да подкрепят хората, които се приспособяват към новата ни нормалност. Междувременно туристическите агенции ще си играят със зрението, звука и вкуса, за да популяризират сетивни дестинации по целия свят.


Пример: Превръщане на кризата в трансформационна възможност


Снимка: www.cervezacorona.co/agegate


В Колумбия мексиканската марка бира Corona пусна Paradise Advisor: платформа в стил Airbnb, представяща колумбийски еко хотели. Като защитава устойчивия туризъм, инициативата се надява да помогне за възстановяването на тежко засегнатата индустрия по начин, който е по-осъзнат и устойчив в бъдеще.


Луксозни стоки

През 2021 г. ще се появи по-обмислено отношение към лукса, което ще доведе до нови насоки за търговия на дребно, собственост и марка. Устойчивите жилища ще бъдат много търсени, тъй като хората ще търсят безопасни и приятни домове. Наследството също ще бъде оспорено, тъй като марките разглеждат минали и настоящи действия през призмата на разнообразието и приобщаването.


Мода

Модната индустрия приема по-бавен подход през 2021 г. Бизнесът преосмисля веригите си на доставки, за да свърже дизайнери от цял ​​свят. На други места дизайнерите се съсредоточават върху производството на по-малко отпадъци чрез пренасочване на стари материални и скрап. Потребителите също поставят под въпрос потребителските си навици, опирайки се на по-устойчиво и етично поведение, докато се наслаждават на ренесанс на занаятите и хобитата.


Пример: Носенете на едни и същи дрехи става нормално

Натискът да се носи различно облекло за всеки повод се променя значително през последните няколко години, но през 2020 г. този натиск беше беше унищожен от глобалната пандемия заедно с последващото блокиране на градовете.

VETTA произвежда лесни за комбиниране дрехи.


Снимка: www.vettacapsule.com


Търговия на дребно

През 2021 г. технологията ще повлияе на начина, по който клиентите изпитват и имат достъп до марки. Решенията на купувачите и дори навигацията им ще се определят от използването на потребителски надзор от страна на марките, докато други търговци ще възприемат Augmented Retail с помощта на филтри, QR кодове и интерактивни опаковки, за да подобрят преживяванията на магазините. Марките ще гарантират, че работят за постигане на ключови екоцели като същевременно са по-прозрачни относно истинските разходи за дрехи и логистика.


Медии, технологии и финтех

С навлизането в 2021 г. потребителите ще започнат да разбират как технологията засяга не само нашия онлайн живот, но и бъдещото ни съществуване. Вниманието ще се обърне към интерфейсите с ниско въздействие и нисък въглероден отпечатък, а дизайнерите разработват опростени UI и UX. По света технологичните компании ще инвестират в изследователски градове, които ще проучват възможното ни бъдеще чрез живи лаборатории за научноизследователска и развойна дейност.


Пример: Системна справедливост за подкрепа и овластяване на маргинализираните общности


Снимка: bankgreenwood.com


В исторически план банките са отхвърляли кандидати с ниски доходи и са таксували повече потребителите с афро и латински произход за финансовите си услуги. Greenwood е цифрова банка, предназначена да овласти клиентите на Black и Latinx.

----


Пример: Въглероден етикет, показващ истинските разходи

Снимка: felix.se


„Климатбутик“ е изскачащ магазин, стартиран от шведската марка храни Felix, където продуктите се оценяват според въглеродния им отпечатък. Клиентите имат седмичен бюджет от въглеродни емисии от 18,6 кг, който им показва на практика какви са екологичните разходи за тяхното пазаруване.

--

Пример: Насърчаване на градското благосъстояние и общност


Снимка: reeftechnology.com


Американският стартъп Reef е на мисия да изгради ‘15-минутни градове ’, където всичко, от което се нуждаят хората, може да бъде намерено в рамките на пешеходно разстояние или разходка с колело. За тази цел Reef преобразува мрежата си от над 4500 паркоместа и гаражи в квартални центрове. Той си партнира с други търговци, електронни велосипеди, временни клиники и градско земеделие.


Младост

Докато младите хора се ориентират в предизвикателствата на глобалната пандемия и политическите сътресения, те се съсредоточават в забравяне на старо и научаване на ново поведение чрез нови средства. Поколението Z използва цифрови пространства, за да изрази своите социални, етични и политически ценности. Поколението Alpha се справя с Edu-play-tion, използвайки аналогови инструменти за учене и изследване далеч от екраните.


Пример: Предоставяне на онлайн достъп за всички


Снимка: foondamate.com


FoondaMate е чатбот на WhatsApp, който позволява на учениците в Южна Африка да имат достъп до учебни материали без фиксирана или стабилна интернет връзка. Студентите могат да изтеглят бележки, минали статии и изследвания, без да плащат за данни, тъй като повечето мобилни мрежи в Южна Африка не таксуват за използването на WhatsApp.


---------

По материали от The Future Laboratory, Beverage Daily, Trend Watching


 

Имате нужда от подкрепа при създаването на услуги и продукти с фокус върху клиента? Пишете ни на eleonora@fabrica360.eu и ще ви помогнем да разрушите коловозите във вашата организация и да изградите култура, поощряваща иновациите. ---

---

Разгледайте обучителните ни програми "Креативно лидерство" и "Дизайн мислене". Сега напълно адаптирани и за онлайн формат.

---

Последвайте ни в социалните мрежи и никога не изпускайте събитие или интересна история: LinkedIn, Facebook, Instagram


bottom of page