top of page

Ефектът на доминото при иновациите

Updated: Feb 15, 2020

Култивирайте 3 ключови способности, за да постигнете успех


Една авангардна идея може да повлияе не само върху начина, по който компаниите взаимодействат с клиентите си и върху продуктите, които лансират. Тя има силата да промени света, какъвто го познаваме. В същото време фирмите са принудени да се конкурират в изключително враждебна среда. Пречупването на закостенелите концепции и прекрачването на нормите се оказва един от основните начини да спечелите нови клиенти на своя страна. Въпреки това потребителите очакват всяка услуга и продукт, с които имат контакт, да имат възможно най-доброто качество.

Самите компании са изправени до стената. Налага се непрекъснато да измислят иновативни решения, за да продължават да се развиват.


Елеонора Карнаса, консултант по дизайн на продукти и услуги с новото поколение лидери


Някои от техните методи за създаване на креативни продукти имат такова влияние и завладяват толкова много хора, че създават своеобразен ефект на доминото. В техните компании, готови да експериментират с нови концепции, се отприщва огромен потенциал. Но ако копирате поведението на вдъхновяващите организации, без да имате яснота накъде ще върви вашата компания и каква е нейната визия, то можете да бъдете сигурни, че ще претърпите провал.


Как бихте могли да насърчите разработването на иновативни решения в компания, която иска да процъфтява, въпреки трусовете в икономиката и неяснотите, с които е съпътстван този процес? Трябва да развиете 3 ключови способности, за да разгърнете пълния потенциал на вашия екип и да увеличите креативността и възможностите да създавате иновации, твърди Кийт Ямашита, основател на SYPartners.


За повече от две десетилетия, работейки рамо до рамо с мениджъри от Apple, eBay и Nike, предприемачът е стигнал до извода, че способността да разпознаваш какви сили управляват процеса на създаване на продукт или услуга, способността да разпознаваш и подхранваш талантите на хората в екипа, както и възможността да работиш с хора, с които имаш сходни ценности и на които имаш доверие, е от съществено значение за успеха на вашата организация:

Как бихте могли да насърчите създаването на иновации в компанията си:


  • Повечето хора нямат способността да виждат възможности отвъд ситуация, която може да доведе до усложнения. Дори гениите се оказват в капан, когато няма кой да направлява реализирането на техните идеи. А онова, което прави един екип наистина успешен, е възможността да изгради визия за бъдещето. Хората в него усещат кои са факторите, които оказват влияние и могат да извлекат максималното от ситуацията. Освен това един добър екип ще действа като коректив в ситуации, в които вие, като лидери, сте на път да направите грешка;


  • В своята книга „Започни със „Защо“, Саймън Синек отбелязва, че над 80 процента от американците не работят онова, за което винаги са мечтали. Въпреки това той смята, че тази стряскаща статистика може да бъде преобърната. Той си представя свят, в който всеки, а не няколко избрани инфлуенсъри, ще може да бъде вдъхновител. Това да знаете какви са суперсилите на вашите служители – или онези неповторими качества, които те привнасят към работата на екипа, ви дава възможност да канализирате тяхната енергия и усилия към проекти, върху които те ще се радват да работят, а освен това ще открият и своята мисия в работната среда, допълва Ямашита.


  • Двойката е най-малката единица на доверие, която е с големина колкото един атом. Всичко зависи от взаимодействието между тези двама души, от тяхната отдаденост към проекта, както и от страховете, които имат. Могат да обвиняват единствено себе си, ако се препънат по пътя напред, смята още Ямашита. Те трябва да се отдадат на амбицията, която носят, да инфектират всички около себе си със своята енергия, както и да вярват в начинанието, за да могат да вдъхновяват всички около себе си да предприемат действия към промяна. Една от най-интересните двойки в историята на музиката – Джон Ленън и Пол Маккартни, са успели да постигнат именно това, балансирайки между щастието и тъгата, с които е пропита музиката на The Beatles.


Създаването на ясна визия е в основата на развитието и на компании като Google и IDEO. Те залагат ръководни принципи, които спомагат за задържането на фокуса върху различните задачи, както и за създаването на ясна представа за обхвата на инициативите. След това сравняват тези водещи принципи със стратегическите приоритети на своята организация и изследват какъв ефект имат те върху компанията в бизнес аспект.



Как да комуникирате мисията и визията на организацията - обучение по креативно лидерство на Фабрика 360

За да могат да създадат атмосфера, която поощрява иновациите, мислещите в бъдещето компании позволяват на своите екипи да оказват влияние и върху средата, в която работят, вместо да потискат техните креативни идеи. Това изпраща сигнал към служителите, че на тях се гледа като повече, отколкото само като колела в машината. Компанията се фокусира върху това да отговаря на нуждите им. Да имате информация за това как работи и комуникира вашият екип е от особено важно значение за вашия успех. Освен това трябва да изпробвате няколко метода за брейнсторминг с екипите, които се представят особено добре, за да подхраните възможностите за генериране на иновативни идеи.


„Докато екипите растат и се развиват, трябва да споделят уроците, които научават при експериментирането в своята работна среда с останалите отдели. Това може да помогне на новите служители да станат продуктивни за по-кратко време. Помислете за създаването на събития или програми, които позволяват на екипите да споделят опит от прототипирането и да вдъхновяват останалите да приемат подобни промени или да започнат свои експерименти“, препоръчват Фредерик Ферд от Google и Тим Браун от IDEO.



Участници в програмата "Creative Leadership" на Фабрика 360


В днешно време лидерите избират малко по-смел подход за генериране на трансформиращи идеи. Те обрисуват бъдещето, към което техните екипи трябва да се движат, но им дават и свобода да развихрят въображението си. Изпълнителните директори на иновативните фирми въвличат своите колеги в работата, като изграждат ясна визия за това, което предстои, без да задушават нечии идеи, които не се вписват в досегашната рамка. Наясно са, че е възможно да се случват грешки, но не толерират некомпетентността. Последно, но не по важност, начините, по който създават решения за проблемите на потребителите, имат огромно влияние върху развитието на компаниите, които гледат в бъдещето. Те осъзнават необходимостта от въвеждането на дизайн мисленето в креативния си процес, за да постигнат успех.

--

Подобрете лидерските си умения с еднодневната ни програма "Creative Leadership" (14 май) или се научете как да поставяте клиентите в центъра на бизнес процесите си с двудневния Design Thinking Camp (29-30)


Десислава Пътева, „Фабрика 360“

bottom of page