top of page

Ритуали за организационна култура

Updated: Jan 2, 2022

Ритуалите на работното място са мощен, неизказан инструмент за изграждане на общност, укрепване на културата и засилване на чувството за принадлежност - независимо дали работите в офис или във виртуалното пространство.


Според редица изследователи, в една позитивна и ангажираща работна среда, хората боледуват по-малко, възстановяват се два пъти по-бързо, страдат по-рядко от депресия, учат по-бързо и помнят по-дълго, понасят по-лесно болка и дискомфорт, имат по-остър ум и като цяло се представят по-добре на работа.


В продължение на векове хората са разбрали, че малките, осезаеми действия, извършвани рутинно, могат да помогнат за изграждането на мускулната памет на културата на организацията.

- Dr Frederik Pferdt, Google and Stanford University

Снимка: Архив на Фабрика 360


РИТУАЛИТЕ НАМАЛЯВАТ ТРЕВОГАТА


Повечето хора изпитват някакво състояние на тревожност всеки ден (Brooks & Schweitzer, 2011). Такова състояние на тревожност често се предизвиква от социални взаимодействия, промени, оценки на ефективността и несигурност (Gino, Brooks, & Schweitzer, 2012; Gray, 1991).


Ритуалите, които ни помагат да се справим с тревожността, се практикуват от стотици години. Едно от ранните описания на връзката между безпокойството и ритуалите е наблюдението на Малиновски (1954) за риболовно поведение сред островите Тробрианд в Меланезия в началото на 1900-те. Малиновски забеляза, че островитяните извършват сложни ритуали, когато пътуват в непредсказуеми и опасни океански условия, но не и когато пътуват в плитки, спокойни води, и заключава, че островитяните използват ритуали като начин за намаляване на напрежението, свързано с несигурността и с неизвестното. В действителност, в различните култури и през цялата история ритуалите често са съпътствали стресови преходи, като смъртни случаи, раждания, сватби, дипломиране, както и стресиращи ситуации като публично говорене и спорт.


Следващият пример е от света на спорта, където също е изследвана корелацията между умишлено изпълнявани ритуали преди изпълнение. Процедурите на спортистите често включват ритуалистични елементи, включително символика, повтаряемост и строгост (Dunleavy & Miracle, 1979; Womack, 1992), като ядене на абсолютно същите храни в същия ред преди игра или загряване за играта с използване на определен набор от стъпки и тупвания на топката.


БИЗНЕС РИТУАЛИ ЗА АНГАЖИРАНЕ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ


Ритуалите също имат място в професионата среда - както в малки работни екипи, така и на организационно ниво. Всъщност ритуалите помагат да се дефинира организационната култура и да се увеличи ангажираността на служителите.


Нека да разгледаме някои от начините, по които ритуалите влияят положително на работните екипи:


  • Ритуалите помагат на хората да се чувстват по-дълбоко ангажирани в едно преживяване, което от своя страна повишава възприеманата му стойност, според д-р Хайди Грант от Института по невролидерство

  • Хората, които извършват ритуали, съобщават, че се чувстват по-добре, пише Кармен Нобел от Харвардския университет

  • Ритуалите дават по-голямо чувство за контрол

  • Ритуалите помагат за справяне със загубата и разочарованието


ВИДОВЕ БИЗНЕС РИТУАЛИ


Ритуали за празнуване на успеха

В края на проекта, края на месеца или по всяко време, когато е завършен основен етап, празнувайте с екипа. Раздайте карти за подарък, поръчайте пици, раздайте грамоти за благодарност, направете специални тениски, създайте тържествен танц - всичко, което е празнично и оценено от екипа.


Ритуали за изграждане на взаимоотношения

Приветствайте нови служители по специален начин - в първия работен ден на нов служител, уверете се, че му е назначен приятел, който да го изведе на обяд, да украси работното му пространство или да проведе специална сбирка за посрещне


Ритуали за насърчаване на растежа

Де-персонализирайте неуспехите, като обсъдите научените уроци. В края на всяка среща или проект отделете няколко минути, за да обсъдите какво е работило добре и какви са възможностите за подобряване. Това насърчава ритуал на учене и осигуряване на положителна и конструктивна обратна връзка помежду си.


Снимка: Архив на Фабрика 360


КАК СЕ ПРОЕКТИРА РИТУАЛ


Когато говорим за дизайн на ритуали, имаме предвид използването на процеса на проектиране за създаване на нови ритуали в работата ни. Тези нови повтарящи се действия може да са напълно нови за нас или пък да стъпват върху съществуваща рутина или навик.

Ритуалите в професионален контекст винаги трябва да изпълняват някаква функция и да адресират определено предизвикателство. Те не бива да се въвеждат в организацията самоцелно и само защото сме чули, че други организации организират бирено или пинг понг парти за служителите си всеки петък следобед, имат клуб за четене или веднъж месечно ходят на планина.


Всеки бизнес ритуал трябва да е съобразен с нуждите на конкретна организация, например как да запознаем нови и да припомняме на съществуващи служители каква е организационната култура, как да насърчим по-ефективни срещи, как да подхраним креативността и сътрудничеството между служителите и т.н.


След като сме идентифицирали предизвикателството, започва етапът на генериране на идеи за ритуали - колкото повече, толкова по-добре. След като се спрем на няколко идеи, можем да ги тестваме за няколко седмици и едва тогава да въведем за постоянно най-работещия ритуал.


На помощ при проектирането на ритуал идва подходът дизайн мислене с неговия 360-градусов поглед върху организацията, клиентите и всички заинтересовани страни. Подходът предлага и инструменти за идентифициране на предизвикателствата, за генериране на идеи, прототипирането и тестването им.


Ако организацията ви е изправена пред културни, комуникационни или предизвикателства, свързани с растеж и иновации и имате нужда от подкрепа, пишете ни на eleonora@fabrica360.eu


 

Имате нужда от подкрепа при създаването на услуги и продукти с фокус върху клиента? Пишете ни на eleonora@fabrica360.eu и ще ви помогнем да разрушите коловозите във вашата организация и да изградите култура, поощряваща иновациите. ---

---

Разгледайте обучителните ни програми "Креативно лидерство" и "Дизайн мислене". Сега напълно адаптирани и за онлайн формат.

---

Последвайте ни в социалните мрежи и никога не изпускайте събитие или интересна история: LinkedIn, Facebook, Instagram


bottom of page