top of page

Финтех трендове за 2022 г.

Ще бъде ли все още масова дигитална трансформация? Какво ще се случи с глобалните плащания и т.н.? Не знаем точно; не е като да имаме кристална топка в офиса и не би било много цифрово и базирано на данни, ако го направихме. Вместо това, ние говорим с много колеги и заинтересовани страни за тенденциите и промените в индустрията и ние обобщихме само някои в тази статия.


Трансгранични плащания


Числата никога не лъжат. Bank of England прогнозира, че до 2027 г. общите глобални трансгранични плащания ще достигнат 250 трилиона долара, като B2B плащанията ще заемат най-голям дял. Увеличението на трансграничните плащания се дължи главно на увеличаването на електронната търговия, инвестициите и търговията. Тези транзакции обаче все още са скъпи, бавни и неефективни.


И така, защо трансграничните транзакции са толкова тромави? Много е просто; трансграничните транзакции съществуват главно в остарели системи, с различни данни във всяка юрисдикция и ниско ниво на конкуренция в областта, наред с други причини. През 2020 г. Г-20 обеща да се съсредоточи върху това да направи тези транзакции по-ефективни и да създаде план и пътна карта, ангажиращи се с много заинтересовани страни. Централните банки ще трябва да подобрят своите платежни системи в рамките на този план, докато новите участници в частния сектор ще трябва да се адаптират към тях. Надяваме се, че през 2022 г. ще видим този план в действие и в крайна сметка трансформацията на системите за трансгранично плащане.


Банките в технологиите и блокчейн


Наследените банки ще инвестират много пари в иновации през следващата година. Според Forrester банковата индустрия вероятно ще извърши двуцифрени разходи за технологии, ще наеме топ инженери и ще купува или инвестира в други финтех технологии, като САЩ и Китай са водещи в тенденцията.


Блокчейнът е друга основна тема за финансовите институции, тъй като изглежда, че ще позволи по-бързи и по-сигурни транзакции. Усвояването на тази технология е в ранен етап и централни банки като Китай бавно възприемат цифровите валути. Ще чуем много за блокчейн през 2022 г. и следващите години. В Europe Business Review дори се споменава, че 66% от банките очакват блокчейн решения в производството през следващите три години.


Безкасови разплащания


Кешът вече не е крал. За първи път картовите транзакции надминаха плащанията в брой в страни като Германия. Безкасовите икономики вече не са нещо от бъдещето; те се случват в момента. Потребителите и компаниите дигитализират всичките си плащания, така че всичко е проследено, прозрачно и лесно за управление.


Wealthtech


Банките и компаниите за управление на богатство виждат, че техният относително единен пазар е предизвикан от новите технологични участници в управление на благосъстоянието, особено от 2017 г. Напредъкът на Wealthtech е голям и включва роботи-съветници, дигитални брокери, роботи за пенсиониране, нови инструменти за инвестиране и най-модерния от всички незаменяем токен (NFT). Wealthtech включва и онлайн банкиране, така че си струва да споменем неотдавнашното IPO на Nubank, най-ценната финансова компания в Латинска Америка.


Подпомогнато от пандемията, финансирането в wealthtech достигна повече от 20 милиарда щатски долара през 2021 г. То също стана мейнстрийм, тъй като по-младите поколения го откриха чрез нови приложения за финансиране и инвестиране. Голямата демократизация на търговията имаше огромно въздействие върху сектора и през 2022 г. ще видим как той ще нараства допълнително. По-специално, платформи като Robinhood ще позволят на аматьори-търговци да въздействат върху цели пазарни сегменти.


Киберсигурност и RegTech


Дигиталната трансформация на компании и финансови услуги има много предимства, но има и недостатъци. Кибер атаките могат да причинят значителни проблеми в нашата цифрова ера. И много финтех компании ще разполагат с такива данни, които хакерите наистина искат да получат, като парични транзакции и лична информация. Следователно финтех индустрията разчита на киберсигурността повече от всяка друга. През 2022 г. ще видим рекордно високи инвестиции във финтех киберсигурност, най-вероятно мотивирани от сливания и придобивания.


Секторът RegTech, по-специално, вероятно ще изпита значителни инвестиции през 2022 г. Тук компаниите подобряват защитата на данните и киберсигурността чрез комбиниране на технологии и местни разпоредби. Секторът също така предоставя услуги като хибридни изчисления в облак, криптография, облачна сигурност, мобилна сигурност, разширено удостоверяване и биометрични данни. Използвайки този вид технология, регулаторите разполагат с по-модерни и точни инструменти за предотвратяване на измамно поведение и AML. Финтех компаниите също се възползват от тези решения по време на процеса на KYC, което им позволява да имат по-бързо и по-лесно въвеждане на клиенти.


Финансови технологии за заплати


Най-високите разходи на фирмите, заплатите, все още са бавни, тромави и непрозрачни. Но финтехтехнологиите за заплати идват на помощ тази година с компании като PayActive, BitPay и Deel и други. Основните предимства от използването на софтуер за заплати са авансите на заплатите, плащанията в реално време и крипто плащанията. Бавно наблюдаваме как финтех става част от всеки отдел в една организация, тъй като помага за дигитализирането на съществуващите процеси.



 

Преводен материал от Payhawk


 

Имате нужда от подкрепа при създаването на услуги и продукти с фокус върху клиента? Пишете ни на eleonora@fabrica360.eu и ще ви помогнем да разрушите коловозите във вашата организация и да изградите култура, поощряваща иновациите.


---


Разгледайте обучителните ни програми "Креативно лидерство" и "Дизайн мислене". Сега напълно адаптирани и за онлайн формат.


---


Последвайте ни в социалните мрежи и никога не изпускайте събитие или интересна история: LinkedIn, Facebook, Instagram




bottom of page