top of page

10 книги за успешен бизнес през 2022 г. - част 1

Updated: Sep 27, 2022

Защо някои хора успяват в живота и бизнеса, а други изостават? Успешните хора имат нещо общо – четат книги. Много книги.


В този материал ви представяме колекция от 10 практически насочени книги, които ви екипират с всичко необходимо за успешно изграждане и развиване на бизнес през 2022 г. Като специалисти в областта на сървиз дизайна, който по своята природа е изключително мултидисциплинарен, нашите предпочитания са не само за специализирана литература, а за много по-широк набор от свързани дисциплини.


Приятно четене и успешна 2022 г.!


1. Service Design Principles 101-200


Започваме със сравнително ново заглавие. Изключително лесна за четене и пълна с практически съвети колекция от успешни и неуспешни микро бизнес казуси.

Книгата на италианския автор Daniele Catalanotto съдържа 100 идеи, съвети и примери, които да приложите в бизнеса си, така че клиентите ви да обичат това, което предлагате.


Примерите далеч не са само от света на сървиз дизайна, а обобщават всички грешки и добри практики, които много бизнеси правят ежедневно при предоставяне на продукти и услуги. Сериозна доза здрав разум, подплатен със статистика и поднесен по много достъпен начин.


Примери:

  • По-евтино е да задържим съществуващи клиенти, отколкото да спечелим нови. Голяма част от бизнесите като че ли забравят този принцип и насочват най-атрактивните си предложения само към привличане на нови клиенти.

  • Предложете малки парчета/части, отколкото всичко наведнъж. Добре документирана техника, особено от поведенческите специалисти, според която хората консумират 60% повече ябълки ако те са нарязани на парчета.

  • Покажете и лошите ревюта. Би било неправдоподобно и подозрително да имате само положителни мнения от клиенти. Покажете и лошите, за да усилите ефекта на добрите.


2. Convivial Toolbox


Все по-често към нас се обръщат бизнеси, които искат да включат клиентите си в процеса по проектиране на нови продукти, услуги и преживявания. Ползите от това са безспорни, защото когато включите хората директно в дизайн процеса, вие сте сигурни, че това, което предлагате, отговаря на техните нужди и мечти.

Едно от малкото издания, посветено на темата "генеративен дизайн" е добро въведение в темата на дизайн проучването чрез използване на стимули.Първата част на книгата покрива основните принципи на генеративното дизайн проучване, втората е посветена на бизнес казуси, а третата предлага практичен инструментариум. Освен авторите Liz Sanders и Pieter Jan Stappers в изданието срещаме и 50 примера от различни експерти в областта, които ни показват как да прилагаме техниките в различни дисциплини.Книгата би била най-полезна на студенти, изучаващи бизнес дизайн, психология, маркетинг, комуникация, както и за дизайн практици и иновационни консултанти.


3. The End of Average

Тази книга се базира на принципите на включващия дизайн, според който трябва бизнесите така да проектират продуктите и услугите си, че те да могат да се ползват от хора с различен ръст, тегло, цвят на кожа, умествени и физичеки способности. Авторът обръща сериозно внимание на опасността от "стандартизиране" и използване на "средностатистически" клиенти като дава исторически пример от американската армия (1940 г)., а именно монтирането на стандартните пилотски кабини без оглед на физическите различните на пилотите, което води да фатални последствия.По убедителен начин Todd Rose доказва, че никой човек не е "средностатистически" - нито вие, нито съседа ви, нито колегитв ви, нито децата ви, нито клиентите ви.


В бизнес аспект изводът на автора е, че би било погрешно и непечелившо за бизнеса да прилага принципите на "средностатистически" човек в ерата на индивидуализма.


4. Futurekind: Design by and for the People

Отчасти ръководство, отчасти манифест, отчасти боен призив, Futurekind на Rob Phillips представя повече от 60 променящи света проекта, които чрез процес на сътрудничество между общности и дизайнери оформят по-добро бъдеще за всички нас.


Подобряването на живота вече не е роля само на правителствата и експертите: благодарение на най-новите технологии всеки може да помогне при проектирането и създаването на продукти за социално и екологично благо.

Един от представените казуси в книгата е от организацията MakeHealth , която работи в партньорство с потребителите. Заедно с пациенти, здравни специалисти (в образованието), болници, (млади) дизайнери, художници и предприемачи в здравеопазването, MakeHealth изследва как самите заинтересовани страни в здравеопазването могат да бъдат създатели на решения, които подкрепят болестта и процесите на грижи и които допринасят значително за овластяването на пациентите.


5. The Wicked Company


Живеем в ера на сложни проблеми и заплетени многослойни предизвикателства. Може ли вашата компания да се справи? Технологиите и еволюцията на икономиката на опита създадоха реалност, в която повечето компании не могат да си проправят път. Дните на опитомените проблеми като масово производство и изграждане на мостове са зад нас, но ние все още проектираме компании, които да решават тези прости проблеми.


Според Marcus Kirsch съвременните технологии създадоха контекст, в който проблемите действат повече като пандемии, отколкото статични продукти.


The Wicked Company предоставя пътна карта за развитие на мислене относно операциите, ориентираността към клиентите, управлението и хората, от които се състои вашата организация, която ще ви помогне да идентифицирате, оцените и разрешите сложни проблеми, преди да ви забавят — и преди другите момчета да имат шанс да наваксат.


 

Прочетете втора част на материала тук.


 

Имате нужда от подкрепа при създаването на услуги и продукти с фокус върху клиента? Пишете ни на eleonora@fabrica360.eu и ще ви помогнем да разрушите коловозите във вашата организация и да изградите култура, поощряваща иновациите. ---

---

Разгледайте обучителните ни програми "Креативно лидерство" и "Дизайн мислене". Сега напълно адаптирани и за онлайн формат.

---

Последвайте ни в социалните мрежи и никога не изпускайте събитие или интересна история: LinkedIn, Facebook, Instagram


#empathy #creativity #servicedesign #servicedesignbulgaria #designthinking #designthinkingbulgaria

bottom of page