top of page

10 книги за успешен бизнес през 2022 г. - част 1

Updated: Sep 27, 2022

Защо някои хора успяват в живота и бизнеса, а други изостават? Успешните хора имат нещо общо – четат книги. Много книги.


В този материал ви представяме колекция от 10 практически насочени книги, които ви екипират с всичко необходимо за успешно изграждане и развиване на бизнес през 2022 г. Като специалисти в областта на сървиз дизайна, който по своята природа е изключително мултидисциплинарен, нашите предпочитания са не само за специализирана литература, а за много по-широк набор от свързани дисциплини.


Приятно четене и успешна 2022 г.!



Започваме със сравнително ново заглавие. Изключително лесна за четене и пълна с практически съвети колекция от успешни и неуспешни микро бизнес казуси.

Книгата на италианския автор Daniele Catalanotto съдържа 100 идеи, съвети и примери, които да приложите в бизнеса си, така че клиентите ви да обичат това, което предлагате.


Примерите далеч не са само от света на сървиз дизайна, а обобщават всички грешки и добри практики, които много бизнеси правят ежедневно при предоставяне на продукти и услуги. Сериозна доза здрав разум, подплатен със статистика и поднесен по много достъпен начин.


Примери:

  • По-евтино е да задържим съществуващи клиенти, отколкото да спечелим нови. Голяма част от бизнесите като че ли забравят този принцип и насочват най-атрактивните си предложения само към привличане на нови клиенти.

  • Предложете малки парчета/части, отколкото всичко наведнъж. Добре документирана техника, особено от поведенческите специалисти, според която хората консумират 60% повече ябълки ако те са нарязани на парчета.

  • Покажете и лошите ревюта. Би било неправдоподобно и подозрително да имате само положителни мнения от клиенти. Покажете и лошите, за да усилите ефекта на добрите.



Все по-често към нас се обръщат бизнеси, които искат да включат клиентите си в процеса по проектиране на нови продукти, услуги и преживявания. Ползите от това са безспорни, защото когато включите хората директно в дизайн процеса, вие сте сигурни, че това, което предлагате, отговаря на техните нужди и мечти.

Едно от малкото издания, посветено на темата "генеративен дизайн" е добро въведение в темата на дизайн проучването чрез използване на стимули.



Първата част на книгата покрива основните принципи на генеративното дизайн проучване, втората е посветена на бизнес казуси, а третата предлага практичен инструментариум. Освен авторите Liz Sanders и Pieter Jan Stappers в изданието срещаме и 50 примера от различни експерти в областта, които ни показват как да прилагаме техниките в различни дисциплини.



Книгата би била най-полезна на студенти, изучаващи бизнес дизайн, психология, маркетинг, комуникация, както и за дизайн практици и иновационни консултанти.


Тази книга се базира на принципите на включващия дизайн, според който трябва бизнесите така да проектират продуктите и услугите си, че те да могат да се ползват от хора с различен ръст, тегло, цвят на кожа, умествени и физичеки способности. Авторът обръща сериозно внимание на опасността от "стандартизиране" и използване на "средностатистически" клиенти като дава исторически пример от американската армия (1940 г)., а именно монтирането на стандартните пилотски кабини без оглед на физическите различните на пилотите, което води да фатални последствия.



По убедителен начин Todd Rose доказва, че никой човек не е "средностатистически" - нито вие, нито съседа ви, нито колегитв ви, нито децата ви, нито клиентите ви.


В бизнес аспект изводът на автора е, че би било погрешно и непечелившо за бизнеса да прилага принципите на "средностатистически" човек в ерата на индивидуализма.


Отчасти ръководство, отчасти манифест, отчасти боен призив, Futurekind на Rob Phillips представя повече от 60 променящи света проекта, които чрез процес на сътрудничество между общности и дизайнери оформят по-добро бъдеще за всички нас.


Подобряването на живота вече не е роля само на правителствата и експертите: благодарение на най-новите технологии всеки може да помогне при проектирането и създаването на продукти за социално и екологично благо.

Един от представените казуси в книгата е от организацията MakeHealth , която работи в партньорство с потребителите. Заедно с пациенти, здравни специалисти (в образованието), болници, (млади) дизайнери, художници и предприемачи в здравеопазването, MakeHealth изследва как самите заинтересовани страни в здравеопазването могат да бъдат създатели на решения, които подкрепят болестта и процесите на грижи и които допринасят значително за овластяването на пациентите.



Живеем в ера на сложни проблеми и заплетени многослойни предизвикателства. Може ли вашата компания да се справи? Технологиите и еволюцията на икономиката на опита създадоха реалност, в която повечето компании не могат да си проправят път. Дните на опитомените проблеми като масово производство и изграждане на мостове са зад нас, но ние все още проектираме компании, които да решават тези прости проблеми.


Според Marcus Kirsch съвременните технологии създадоха контекст, в който проблемите действат повече като пандемии, отколкото статични продукти.


The Wicked Company предоставя пътна карта за развитие на мислене относно операциите, ориентираността към клиентите, управлението и хората, от които се състои вашата организация, която ще ви помогне да идентифицирате, оцените и разрешите сложни проблеми, преди да ви забавят — и преди другите момчета да имат шанс да наваксат.


 

Прочетете втора част на материала тук.


 

Имате нужда от подкрепа при създаването на услуги и продукти с фокус върху клиента? Пишете ни на eleonora@fabrica360.eu и ще ви помогнем да разрушите коловозите във вашата организация и да изградите култура, поощряваща иновациите. ---

---

Разгледайте обучителните ни програми "Креативно лидерство" и "Дизайн мислене". Сега напълно адаптирани и за онлайн формат.

---

Последвайте ни в социалните мрежи и никога не изпускайте събитие или интересна история: LinkedIn, Facebook, Instagram


bottom of page