top of page

7 от най-печелившите компании, използващи дизайн мисленето за иновации

Updated: Sep 17, 2020


През последните няколко години наблюдаваме проявлението на интересен феномен. Броят на компаниите, които печелят лъвския пай от печалбите, се свива, докато тяхното влияние се разпростира по целия свят. Визионерските им идеи и иновативни решения печелят сърцата на клиентите зад граница и генерират милиарди долари годишно. Само в САЩ около 50% от цялата печалба, реализирана от публичните компании, отива едва на 30 организации. За сравнение, през 1975 г. същата печалба са генерирали общо 109 компании.


Как тогава огромни компании като Apple, Microsoft, Samsung, PepsiCo, Nike и Toyota успяват да изпъкват пред конкурентите си и да преобразяват цели индустрии? Как е възможно финансова институция, като Bank of America, да се смята за 9-тата най-печеливша организация, макар да има отлив от използването на банкови услуги? Отговорът е ясен - дизайн мисленето им позволява изпъкнат пред останалите компании. Все повече организации виждат стойността, която носи прилагането на метода в производствения им процес и при създаването на услуги за потребителите.


Тези компании поставят своите клиенти и техните нужди и желания в центъра на творческия си процес. Те осъзнават, че традиционният модел за правене на бизнес, където се проектира за, а не заедно с клиента, вече не е ефективен. В индустриите по целия свят вниманието се насочва към дизайн мисленето като подход за разгръщане на креативността и създаването на иновации в организациите.


Бъдещето на компаниите е в ръцете на техните потребители. Ако клиентите усетят, че техните нужди не са адресирани, компаниите са обречени на провал. Именно поради тази причина прогресивните компании вече се опитват да минимизират риска от внедряването на продукти, които хората може и да не харесат, като за сравнително кратко време правят прототипи чрез дизайн процеса. След това искат обратна връзка от своите клиенти, за да могат да направят промени и да подобрят продукта, преди той въобще да е влязъл на пазара. Това спестява на компаниите много усилия, време и пари в дългосрочен план.


Ето някои от най-печелившите компании, които използват дизайн мислене за създаването на иновативни решения:

1. Toyota


Приходите на Toyota за 4-то тримесечие на 2019 г. са били 71.047 милиарда долара, с увеличение от 7.97% спрямо предишната година, съдейки по данни на macrotrends. Компанията изцяло трансформира своя център за връзка с клиенти, използвайки дизайн мислене, а освен това започна да работи с мултидисциплинарни екипи по различни свои проекти. Вглеждайки се в бъдещето, Toyota инвестира 500 милиона долара в Uber през август 2018 г. Двете компании обявиха намерението си през 2021 г. пилотно да внедрят автоматизирани превозни средства за споделено пътуване в мрежата на Uber. Година по-късно Toyota, DENSO и Визионерският фонд на SoftBank (SVF) си стиснаха ръцете да инвестират още 1 милиард долара в Uber, който има пазарна стойност от 72 милиарда долара и оперира в 80 страни по света.


Наскоро Toyota обяви, че ще превърне строителен обект с площ от 704 153 квадратни метра в Япония в “прототипа на града на бъдещето”. Компанията има намерение да тества автономни превозни средства, иновативен стрийт дизайн, системи за автоматизация на дома и нови продукти за мобилност. Това ще се случи с помощта на 2000 души, сред които и служители на Toyota и техните семейства, които ще живеят там за постоянно. Резиденциите ще бъдат оборудвани със смарт хоум технологии, които ще подпомогнат живота им ежедневно. Домовете ще използват изкуствен интелект, базиран на сензори, който ще проверява здравето на обитателите, ще се грижи за базовите им нужди и ще създава възможност за внедряване на технологиите чрез създаване на доверие, сигурност и позитивност.


2. Apple


В края на октомври миналата година Apple се счита за втората най-печеливша компания в света, след петролния гигант Saudi Aramco. Когато организацията обяви резултатите си за 4-то тримесечие на 2019 г., приходите ѝ се равняваха на 64 милиарда долара. Според анализ, публикуван в Investor’s Business Daily, това ще бъде най-печелившата технологична компания през 2020 г. с очакван ръст от 11.6% или 58.1 милиарда долара нетен доход.


Не е тайна, че това, което движи процесите в компанията, са крайните потребители и необходимостта да се даде възможност на хората да извършват дейности, които не са били в състояние да правят преди. За да вникне дълбоко в това, което хората желаят и да разработва продукти, отговарящи на тези нужди, Apple използва дизайн мислене. Изграждането на прототипи и тестването им с крайните потребители е от изключително значение за компанията. Например, операционната система на Apple е изградена на базата на това, което искат потребителите, а после е помислено как това може да бъде постигнато технологично. Компанията се фокусира най-много върху потребителското преживяване, в това число дори и в най-малките детайли при опаковането.

3. Microsoft


Microsoft е един от водещите гиганти на технологичния пазар, който завърши 4-тото тримесечие на 2019 г. с приходи от 33.05 милиарда долара, което е увеличение с 13.65% спрямо предходната година. Очаква се през 2020 г. да бъде втората най-печеливша технологична компания в света със 7.6% ръст или 42.9 милиарда долара нетен доход, съобщава Investor’s Business Daily. С времето Microsoft претърпя метаморфоза и се превърна от технологично ориентирана компания към организация, фокусирана върху потребителите. Дизайн мисленето изцяло прекрои продуктите на Microsoft. Методът сега играе съществена роля при решаването на потребителските проблеми и за удовлетворяване на техните нужди чрез производствения процес.


Днес технологичният гигант се надява, че чрез изследване на нуждите на неглижираните общности да подобри потребителското изживяване за всички. Компанията използва дефицитите на тези групи от хора като двигател за иновации, тъй като „независимо от техните ограничения, хората имат толкова голямо желание да общуват, че измислят нови начини, независимо от всичко“. Мисията на компанията е да овласти всеки човек на планетата. Предоставянето на нова стойност и нови решения чрез “радикална емпатия” стои в основата на техния творчески процес. „Наша отговорност, като дизайнери, е да отчитаме влиянието, което всяка нова функционалност има върху живота на нашите клиенти. Светът фундаментално се променя и за нас да бъдем едни от лидерите в индустрията означава “да влагаме емпатия”, казва дизайнерът на Microsoft Алберт Шум.


4. Samsung Electronics


В края на миналата година Samsung се счита за четвъртата най-печеливша компания в света, генерирайки 109,3 милиона долара на ден или 1 265 долара в секунда. Сътрудничи си с компанията за дизайн IDEO от началото на 90-те години. Двете фирми са работили заедно по десетки проекти, вариращи от серия от концептуални мултимедийни устройства до монитори, които променят цялата индустрия, телевизори, лаптопи, мобилни телефони и интерфейси. Поставяйки потребителите в центъра на процеса и разбирайки техните нужди и поведение, Samsung установява, че може не само да удовлетвори клиентите, които вече има, но и да започне да предусеща промените в пазара и обществото.


По-късно ръководството на Samsung решава да изгради екип от професионалисти, които да се занимават с дизайн в самата компания. Създава се ангажиран и находчив отдел от дизайнери, които откриват, че могат да се справят с напрежението и да преодолеят вътрешните конфликти, използвайки същите инструменти, които използват при създаването на иновациите - емпатия, визуализация и експериментиране, се посочва статия в Harvard Business Review.

5. Bank of America Corp.


Bank of America се посочва като деветата най-печеливша организация в света с приходи от 77.1 милиона долара на ден или 893 долара в секунда. Според Investor’s Business Daily се очаква тя да продължи да бъде една от най-печелившите организации с 6.2% ръст или увеличение на нетния доход с 25.8 милярд долара. В нестабилната икономически среда, в която хората се оттеглят от използването на банкови услуги, поради иновациите, които финтех компаниите представят, Bank of America все още генерира милиарди долари.


Преди време организацията не успява да открие нови клиенти, които биха открили банкови сметки на свое име. Така решава да си сътрудничи с IDEO с надеждата, че дизайн агенцията ще им помогне да обърнат фокуса върху човека в една индустрия, която не се слави с внедряването на иновации. Bank of America имат особен интерес към потребителския сегмент на жените от бейби бум поколението, които имат деца. Оказва се, че макар и майките да отговарят за управлението на финансите, голяма част от тях са самотни родители. Те имат много ограничен бюджет и просто нямат достатъчно пари, които биха могли да заделят. Двете компании достигат до идеята за „Запази рестото“ - услуга, която автоматично закръгля цените на всички покупки, направени с дебитна карта. Тези закръглени центове автоматично се прехвърлят в спестовна сметка, което е в полза на майките.


6. PepsiCo


През 4-то тримесечие на 2019 г. приходите на PepsiCo са 17 188 милиарда долара, с увеличение от 4.26% спрямо предишната година. Компанията буксува, докато Индра Нои не бе издигната като изпълнителен директор. По нейно време продажбите на компанията нарастват с 80%, а дизайн мисленето е в основата на изключително успешното ѝ управление. Тя вярва, че компанията трябва да преосмисли процеса на създаване на иновации и на преживяванията, които може да изгради за своите клиенти. През 2012 г. Нои назначи първия главен дизайнер на Pepsi - Мауро Порчини, с когото създадоха култура, в която дизайнът, ориентиран към клиента, е в сърцето на всяко решение, което компанията взема.


Тя се оттегли от длъжността си на изпълнителен директор през 2018 г., но дизайн мисленето, което тя въведе, все още продължава да се използва в проектите на компанията. Методът е в центъра на всичко, което Pepsi прави - от създаването на продукти през създаването на опаковки, до това как ще изглежда на рафта, и най-накрая - как клиентът ще използва с продукта. Такъв пример е Pepsi Spire - нова машина със сензорен екран, която говори с потребителите и ги приканва да си взаимодействат с нея. Тя следи покупките и прави предложения, базирани на предишната консумация на клиента. Това е съществено ново преживяване, което Pepsi предлага на потребителите си, а то произтича изцяло от дизайн мисленето.

7. Nike


Това, което изниква в съзнанието ни, когато мислим за Nike, са иновациите, високото качество и възможността за персонализация на продуктите. Според Forbes, Nike отчита приходи от 10,2 милиарда долара през 4-то тримесечие на 2019 г., отбелязвайки ръст с 4% в сравнение със същия период предходната година. След повече от десетилетие при управлението на Марк Паркър, който доскоро беше изпълнителен директор на компанията, приходите на организацията са скочили с над два пъти. Основната причина е, че той се увлича по иновациите в дизайна и открива красотата от работата с мултидисциплинарни екипи. „Ние повдигаме камък след камък, за да намерим нови решения на проблемите и ги откриваме на места, на които повечето хора не биха се сетили да търсят“, казва Паркър в интервю.


Nike винаги са били на върха благодарение на изключителния си продуктов дизайн. Те осъзнават, че центърът на иновациите, вдъхновението и дизайна започва от техните служители и клиенти. Компанията приканва своите служители и клиенти да бъдат част от процеса на изграждане на по-добър продукт. Nike поставя огромен акцент върху дизайна не само на продукти, но и на незабравими преживявания за потребителите.


- Фабрика 360

---

Имате нужда от подкрепа при създаването на услуги и продукти с фокус върху клиента? Пишете ни на hey@fabrica360.eu и ще ви помогнем да разрушите коловозите във вашата организация и да изградите култура, поощряваща иновациите.

---

Разгледайте обучителните ни програми "Креативно лидерство" и "Дизайн мислене". Сега напълно адаптирани и за онлайн формат.

---

За още вдъхновение на тема дизайн, креативност и иновации, посетете нашия Design and Creativity shop.

---

Последвайте ни в социалните мрежи и никога не изпускайте събитие или интересна история: LinkedIn, Facebook, Twitter, Instagram и Youtube


bottom of page