top of page

За ползите от играта

Updated: Sep 17, 2020

Как играенето влияе върху кретаивността?


"Хей, синко, да играем една игра"

"О, татко, не мога сега - отиди и играй с другите възрастни"


Представете си, че това е реалност и ролите са сменени, децата са възрастни, а възрастните са деца. Какво щеше бъде – като възрастни все още ли сме в състояние да си представяме по начин, по който да изградим нови реалности и правила?


"Всичко хубаво, което се е случило на тази земя, първо се е случило в нечие въображение."

- Астрид Линдгрен


Многобройни научни изследвания показват, че играта влияе върху способността ни да мислим и да работим творчески.


През 1967 г. Брайън Сътън-Смит демонстрира, че участниците в изследването му, на които е възложена задачата да си представят различни цели за даден предмет, измислят много повече идеи ако им се позволи да поиграят първо с предмета.


В доклада си от 2010 г. изследователите Пол Хауърд-Джоунс, Джейн Тейлър и Лесли Сътън обясняват как позволяват на учениците първо да имат време за игра (10 минути с пластилин), преди да изпълнят творческа или стандартна задача, и това им помага да генерират по-добро представяне и по-креативни идеи.


Как компаниите могат да поощрят креативния потенциал на служителите си?


Според Тим Браун, основател на IDEO, много хора са склонни да бъдат консервативни в мисленето си, защото се страхуват от преценките на своите връстници. Децата са склонни да се страхуват много по-малко.

Надеждна среда, в която хората могат да изследват с по-малко притеснения, насърчава хората да играят.


Освен IDEO, и други компании, използващи креативният подход за иновиране дизайн мислене, като Pixar и Google инвестират толкова много в създаването на приятелска и игрова атмосфера. В IDEO Тим Браун разработва три типови игри: проучване, изграждане и ролеви игри.


Когато играем, ние не използваме реалността като бариера и не ограничаваме въображението. Това е времето, в което можем да сме достатъчно смели и да се впуснем в нашите фантазии и да създадем нови възможности.


Чрез играта ние „затъмняваме“ критичния sи ум и така можем да опитаме нови неща, без да се съдим. Играта дава възможност на съзнанието да изследва нови начини, да създава нови пътища, да изгражда нови преживявания и следователно да "подготвя" мозъка за откриване на нови решения.


-----

Имате нужда от подкрепа при създаването на услуги и продукти с фокус върху клиента? Пишете ни на hey@fabrica360.eu и ще ви помогнем да разрушите коловозите във вашата организация и да изградите култура, поощряваща иновациите. --- Разгледайте обучителните ни програми "Креативно лидерство" и "Дизайн мислене". Сега напълно адаптирани и за онлайн формат. --- За още вдъхновение на тема дизайн, креативност и иновации, посетете нашия Design and Creativity shop. ---

Последвайте ни в социалните мрежи и никога не изпускайте събитие или интересна история: LinkedIn, Facebook, Twitter, Instagram и Youtube


留言


bottom of page