top of page

Живот, отдаден на иновациите

Updated: Sep 17, 2020


Дизайн мисленето стои в основата на успеха на едни от най-прогресивните компании, които винаги намират начин да се откроят пред своите конкуренти - от гиганти като Google, Facebook и Microsoft до стартъпи като AirbnB, Uber и Spotify. Радикалният подход, който поставя човека и неговите потребности в центъра на създаването на продукти и услуги, вече се припознава като средство за създаване на иновации не само от бизнесите в Западна Европа и в САЩ, но и от редица неправителствени организации. През последните години дизайнерите се насочиха от подобряването на фунционалността и начина, по който изглеждат продуктите към разрешаването на много по-комплексни проблеми, свързани с предоставянето на по-добри социални и здравни услуги, и то на по-ниска цена. Как обаче се случи тази трансформация?


Креативният процес, свързан със създаването на нововъведения, съобразени с нуждите и желанията на клиентите, е гръбнакът на всеки един от проектите, разработвани от IDEO. Компанията стартира своята дейност през 1991 г., когато David Kelley Design, разработила първата мишка за компютър Apple (1982 г.), се слива с Matrix Product Design, както и с ID Two, която създава първия лаптоп (1982 г.). Самият Дейвид Кели, който е считан за един от пионерите в сферата на дизайн мисленето казва, че в началото просто е искал да работи в креативна среда, заобиколен от хора, които харесва. Близо 30 години по-късно, това желание е обогатено от необходимостта да работи с вдъхновени хора, които са отдадени на създаването на решения, които могат да трансформират света, за да го направят по-добро място за живеене.


Основателят на глобалната агенция за дизайн и иновации счита за своя лична мисия да отключва креативния потенциал на хората, за да могат непрекъснато да създават иновации в организациите, в които работят. „Мечтата ми за бъдещето на IDEO е същата, каквато беше и тогава: всеки в IDEO да намери своето призвание, да усеща, че работи сред приятели, да се наслаждава на живота и да е ангажиран с работа, която смята за важна и приема за своя лична мисия“, казва Кели.


От 2001 г. насам екипът на IDEO все по-често работи по разрешаването на проблеми, които са встрани от традиционния дизайн. Компанията преминава от дизайна на продукти към дизайна на преживявания за клиентите си, след като университет се обръща към нея за консултация. Целта е съвместно да създадат среда, която да е алтернатива на традиционните класни стаи и да стимулира развитието на студентите. Междувременно самият Кели се улавя, че често използва думичката „мислене“, когато говори за този нов тип дизайн. Така терминът „дизайн мислене“ някак естествено се закача за креативния процес на създаване на нововъведения от прогресивната компания.

През 2005 г. германската компания SAP започва да прилага дизайн мисленето, за да разреши проблемите, с които се сблъсква. Освен това компанията вижда ползите от използването на новаторския подход за създаването на продукти и услуги, които удовлетворяват желанията на потребителите. Вслушвайки се в желанията на потребителите, Хасо Платнер, основателят на компанията, създава гигант, който 47 години по-късно се превръща в четвъртия по големина производител на софтуер в световен мащаб.


Визионерът в IT индустрията инвестира средства в създаването на Института по дизайн „Хасо Платнер“ към Станфордския университет, в чието създаване участва и Дейвид Кели. Структурата, позната още като d.school, предоставя всевъзможни ресурси за самообучение на хората, които искат да се развиват в областта на дизайн мисленето.


„През последните години неговият дух, неговите познания, разнообразните му интереси и усетът му към иновации извън IT сферата, са вдъхновили много хора и проекти, дори и извън пределите на Института. Силната му интуиция за дигитални иновации, която той трансформира в движеща сила, подхранва развитието на множество сфери в световен мащаб“, казва Кристоф Майнел, директор на Института „Хасо Платнер“, за 75-годишния предприемач. Заради своите заслуги Платнер получава множество награди, включително отличието Werner-von-Siemens-Ring – една от най-важните научно-технологични награди, присъждана в Германия.


Тези двама визионери, които внедряват дизайн мисленето в процеса на създаване на решения за бизнес и социални проблеми, се считат за бащите на дизайн мисленето. Иновативната методология позволява с минимални средства да бъдат създадени прототипи на продукти и услуги, които могат да бъдат тествани с крайните потребители, преди да бъдат лансирани на пазара. Това спестява на компаниите както усилия и време, така и сериозни средства за внедряването на продуктите. Дизайн мисленето дава възможност на компаниите да проектират стоки и услуги, които са съобразени с реалните потребности на техните клиенти. Така печелят както клиентите, чиито проблеми са решени, така и фирмите, създали решенията.

--

Ексклузивно за Design Thinking Camp в Sofia у нас пристигат Каролин Мерц и Селина Майер от Институра по дизайн „Хасо Платнер“. Те ще предизвикат участниците в нестандартната конференция да намерят решение на ежедневен проблем, с който всички ние се сблъскваме.

Освен това Денис Вилднер от SAP – Мюнхен, ще отключи креативния потенциал на участниците в кемпа с различни техники за генериране на идеи. Регистрирайте се за участие в Design Thinking Camp – Sofia, който ще се проведе между 29 август и 30 август 2019 г. в Sofia Tech Park, тук: https://www.fabrica360.eu/dtcamp2019


- Фабрика 360

---

Включете се в обучителната ни програма "Креативно лидерство", предназначена за млади лидери или в Service Design Masterclass. И двете програми са напълно адаптирани за онлайн формат.

---

За още вдъхновение на тема дизайн, креативност и иновации, посетете нашия Design and Creativity shop.


bottom of page