top of page

Как да внедрим дизайн мисленето в нова среда?

Updated: Sep 17, 2020


Дизайн мисленето е заложено в ДНК-то на някои от най-успешните компании в световен мащаб. Творческият процес на тези организации е пропит с емпатия и страст към разрешаването на реални проблеми. Те не се страхуват да извървят няколко километра в обувките на своите клиенти. Това им дава възможност да усетят, съответно и да удовлетворят, реалните потребности на ползвателите на техните услуги и продукти, дори тези желания да не са изказани на глас.

Прогресивните фирми инвестират завидни ресурси в това да улеснят максимално интеракцията на клиентите със своите продукти, както и да обогатят цялостното им преживяване. Създаването на иновации, които да са от полза на потребителите, е в основата на тяхната работа.




Дори да смятате, че мислите в глобален мащаб и усещате необходимостта да внедрите дизайн мисленето в производствения процес на своята компания, трябва да имате предвид онова, което може да ви препъне по пътя. Въвеждането на подобна иновативна концепция в среда, в която дизайн мисленето не е познато, може да се окаже по-трудно, отколкото мислите. Особено ако хората, които вземат решения, се страхуват да не се стигне до провал. Именно те се нуждаят от ясни метрики, с които да измерват успеха на начинанието.


Нещо повече – лидерите в екипа обичайно трябва да се съобразяват с разпорежданията на някой друг, дори и да имат желание да използват иновативни инструменти, с които да разширят кръгозора на своя екип. Не е изключено да са с вързани ръце, тъй като изпълнителният директор не позволява екипът да отприщи пълния си потенциал и креативна енергия. Впускането в това изживяване, дори то да може да намали техните разходи за лансиране на продукти и услуги в дългосрочен план и да направи лансирането на продукта по-лесно, все още се приема за сериозен риск.


Fabrica 360's Service Design Thinking Masterclass with Eleonora Carnasa, accredited service design master trainer


Как бихте могли да убедите хората, които вземат решения да прегърнат дизайн мисленето, да го въведат в среда, която не толерира кардинални трансформации? Кой е най-надеждният и безболезнен начин да въведете тази концепция в своята организация?


Това да участвате в един уъркшоп или обучение по дизайн мислене не е достатъчно. За разрeшаването на проблеми, които трябва да бъдат разглеждани с предимство, е необходимо непрекъснатото да инвестирате в обучението на екипа, който трябва да се състои от хора от различни отдели.


1. Стъпка по стъпка

Разгръщането на дизайн мисленето като концепция и отприщването на креативността не се случват с едно щракване на пръсти. Промяната на нагласите на хората от екипа ще отнеме известно време. Въведете останалите в методологията, за да можете да навлезете последователно в петте фази – емпатия, дефиниране, генериране на идеи, прототипиране и тестване.

Трябва да проведете малки експерименти, които да позволят на екипа ви да събере необходимите данни, да тества често продукта или услугата, както и да изпробва въплъщаването на този процес в друг казус. В крайна сметка всяка седмица ще трябва да отделяте час-два за развиване на тези умения или за започване на малък проект. Когато се почувствате по-уверени, можете да развиете компанията си, прилагайки методологията в разработването на всичките си бизнес идеи.


Fabrica 360's Service Design Thinking Masterclass with Eleonora Carnasa, accredited service design master trainer

2. Открийте хората, които мислят в бъдеще време

В организацията ви има хора, които приемат съвсем естествено промените, вникват в новите концепции, попиват знания и бързо придобиват нови умения. Вие знаете кои са те. Опитайте да ги мотивирате да отделят повече време, за да учат и да работят с хора, които имат проблеми с разбирането на концепциите, които бихте искали да развиете.

Дайте възможност тези, които лесно възприемат тази методология, да създадат мрежа от поддръжници. Всички те могат да влязат в ролята на мисионери, които проповядват дизайн мисленето. Те могат да ви ударят рамо при представянето на концепцията пред хората, които вземат решения във вашата компания, както и да помагат в обученията на останалите служители.


3. Насърчавайте сътрудничеството между отделите

Имплементирането на дизайн мисленето се случва най-добре, когато в процеса са включени хора с различни професии и гледни точки. Без значение дали провеждате уъркшоп, който има за цел да ограмоти хората във вашата организация за дизайн мисленето, или започвате нов проект и искате да придобиете впечатление за методологията, включете участници, които не работят в един и същ департамент и могат да дадат различен привкус на идеите, които се генерират.


Fabrica 360's Service Design Thinking Masterclass with Eleonora Carnasa, accredited service design master trainer

4. Не се влюбвайте в първата си идея

Никак не е трудно да поискате да развиете най-обещаващата си идея, да се впуснете в самозаблуждения, че тя е окончателното решение за вашите проблеми. Особено ако тази концепция е вдъхновена от по-висшестоящ мениджър. Повечето проблеми са по-сложни, отколкото си мислим. Една обещаваща идея, която е реализирана без да бъде направен неин прототип и тя да бъде валидирана, може да се срине, особено ако предположенията ви се окажат погрешни. Освен това ще сте стигнали до решение, което не работи. В крайна сметка губите много време, енергия и пари.

Изпробвайте различни подходи. Вероятно ще се вдъхновите да обедините няколко идеи в една, за да получите по-добра и успешна услуга.



5. Предефинирайте възгледите си, свързани с провала

Прекършете стереотипа, свързан с провала и се поучете от грешките още в ранните стадии на създаването на своя продукт. Може да се окаже, че идеята ви е неуспешна, особено ако преподложенията ви са били неправилни. Но по думите на Дейвид Кели, основател на IDEO, ако се провалите по-бързо, ще успеете по-скоро.

Правенето на грешки ви дава много възможности за учене, което в крайна сметка ще доведе до нови прозрения, опит и завиден успех. Целта е да потвърдите своите предположения, преди да продължите напред и да реализирате целите си. Следете целия процес и вземете решение как ще измервате резултатите.


- Фабрика 360

-----

Имате нужда от подкрепа при създаването на услуги и продукти с фокус върху клиента? Пишете ни на hey@fabrica360.eu и ще ви помогнем да разрушите коловозите във вашата организация и да изградите култура, поощряваща иновациите. --- Разгледайте обучителните ни програми "Креативно лидерство" и "Дизайн мислене". Сега напълно адаптирани и за онлайн формат. --- За още вдъхновение на тема дизайн, креативност и иновации, посетете нашия Design and Creativity shop. ---

Последвайте ни в социалните мрежи и никога не изпускайте събитие или интересна история: LinkedIn, Facebook, Twitter, Instagram и Youtube

bottom of page