top of page

Само най-добре образованите хора ли ще могат да се конкурират с машините?

Updated: Sep 17, 2020


Съществуват много спекулации, но също така и някои изследвания, които предполагат, че автоматизацията и промените в трудовия пазар ще увеличат още повече неравенството по отношение на доходите в световен мащаб. Начинът, по който се мисли за труда в бъдеще определя начина, по който ще се учи. Работата може да се разглежда като размяна на стойност, произведена от вашия труд в замяна на финансова стойност.


Ученето е процесът, чрез който ние разработваме всякакъв вид стойност за дадена цел и част от това неизбежно е нашата пазарна стойност. Така че не е нужно да сме гении, за да предположим, че създаването на роботизирана алтернатива на живата, дишаща работна сила може да ни създаде главоболия. Години наред създаваме популярни филми за възможното бъдеще, в които нашите (макар и впечатляващи) разработки ни приземяват в калта. Всъщност, ето списък с най-добрите 15 филма за роботи за всички времена.


Оказва се, че има риск 35% от работните места в Обединеното кралство до голяма степен да бъдат автоматизирани, а стойностите са дори по-високи в други части на света. Доклад от Pew Research Centre сочи, че ако образователната система не реагира бързо на променящите се обстоятелства, това „вероятно ще доведе до увеличаване на неравенството при доходите, до подкопаване на средната класа и дори до бунтове, до социални вълнения и/или до създаването на постоянна, неработоспособна „подкласа“.

Звучи зловещо.


Ако върнем въображението си обратно в наши дни, посоката, в която се движим има и положителни измерения. Интересните нови нужди от образование се развиват, а възможностите за учене през целия живот по нови начини се разрастват. Ако работните места ще изискват от нас да се учим през целия живот, тогава с какви интервенции, идеи, програми и проекти можем да се ангажираме сега, за да можем да правим това изгодно и всеобхватно, без да жертваме своето благополучие в този процес?


Тези въпроси ни вдъхновиха да си сътрудничим с Edspace в рамките на събитие, където можехме да проведем този дебат. Ако приемем за даденост това, че живеем в среда, в която непрекъснатото обучение ще става все по-важно и необходимо, то тогава как да реагираме? Кои инициативи вече отговарят на тази нужда – било умишлено, било случайно? Само привилегированите ли могат да участват в този дебат? И ако е така, как да организираме достъпа до това пространство?


Под шапката на Redjotter обединихме пет инициативи, които правят проучвания или осигуряват учене през целия живот. Организираха се дискусионни групи, които разглеждаха продължаващото образование от няколко ъгъла:


Значението на ученето лице в лице: как се напасва с възможностите за онлайн обучение – Дискусия, организирана от Howdo;


Университети, задвижвани от предизвикателства: как да използваме пространството за учене през целия живот за решаване на социални проблеми? – Дискусия, организирана от Year Here


Редизайн на квартали с цел превръщането им в екосистеми за учене: могат ли повече хора да го направят и да се възползват от него? – Дискусия, организирана от Edspace

Преминаване от образование към учене с останалите: как да подкрепим повече хора по-бързо да достигат целите си и да имат по-голямо въздействие? – Дискусия, организирана от School of System Change


Учебен маратон: достатъчно ли е достъпно и гъвкаво ученето през целия живот, за да достигне до повече хора? – Дискусия, организирана от ourselves


Някои от разговорите бяха уловени в графичната илюстрация в началото на тази статия, създадена от Ели, участник в Enrol Yourself.


Какво стои в основата на успеха на McDonalds’, където всеки е добре дошъл? Какво можем да научим от тях за намаляването на разходите им? Защо Weight Watchers са толкова успешни както по отношение на мултиплицирането на услугите им, така и по отношение на изграждането на силни общности? Колко общо трябва да имате с някого, за да се ангажирате в общност с тях, независимо дали това е навик, формиращ общност, учебна общност или общност от интерес.


Тези източници на прозрение са твърде далеч от традиционното образование и обучение, което обикновено е елитно, като изключва хората заради цената или заради изискването да имате много специфични знания. Дори в случая на Enrol Yoursel ние изискваме да бъдете мотивирани, ориентирани към работа в екип и необичайно ангажирани.


Една от възможностите в краткосрочен план е да обединим няколко необичайни фокус групи от фаст фууд сферата, няколко групи от учебни маратони, няколко от Weight Watchers и по възможност от AA, за да разберем повече за общността и за включването от тяхна гледна точка. В дългосрочен план бихме искали да разберем може да съществува бизнес модел за Enrol, който да ни позволи да създадем достъпно обучение през целия живот за мотивираните хора, докато същевременно подкрепяме инициативи, които адресират достъпа до обучение по много различни начини. Бихме искали да получим признание, че вероятно сме изправени пред бъдеще, което изисква нашите услуги повече от всякога. Все още има много работа за вършене (скица на гърба на салфетка), но е страхотно дизайн предизвикателство.


Дискусията за бъдещето на труда и обучението се води на много по-високо ниво от много по-информирани и ангажирани хора и организации. Имаме привилегията да експериментираме с начини да предоставим повече възможности за учене в живота на онези, които го търсят, независимо дали са свързани с конкурентно предимство в професионален план, надграждане на знанията, подкрепа за начинанието им или стремеж към творческа изява. Така че, ако пристигнат роботите, които искат да ни вземат хляба, ние ще се защитим без особени усилия.


Продължавам дискусията по време на Disruptive Innovation Festival, организиран от фондация Ellen Macarthur.


RSA искат от своите студенти по дизайн да дадат отговор на тези въпроси чрез тяхното предизвикателство „Учене през целия живот“ (‘Learning for Life’ challenge).


Целия текст на Зара Дейвидсън в оригинал можете да прочетете тук.


Автор: Зара Дейвидсън

Превод: Десислава Пътева

--

Впуснете се в 14-дневната ни трансформационна програма "Бъди дизайнер на живота си" или изберете индивидуалните модули, към които имате най-силен интерес. Разгледайте и целогодишният ни планер, с който ефективно можете да полагате цели и да ги постигате, като задавате свои собствени крайни срокове.

--

Имате нужда от подкрепа при създаването на услуги и продукти с фокус върху клиента? Пишете ни на hey@fabrica360.eu и ще ви помогнем да разрушите коловозите във вашата организация и да изградите култура, поощряваща иновациите. --- Разгледайте обучителните ни програми "Креативно лидерство" и "Дизайн мислене". Сега напълно адаптирани и за онлайн формат. --- За още вдъхновение на тема дизайн, креативност и иновации, посетете нашия Design and Creativity shop. ---

Последвайте ни в социалните мрежи и никога не изпускайте събитие или интересна история: LinkedIn, Facebook, Twitter, Instagram и Youtube

bottom of page