top of page

Силата на сторителинга в дизайна на услуги

Updated: Sep 17, 2020


Сторителингът е особено важен, когато трябва да убедите ръководството на дадена компания да инвестира в решението, което предлагате.

Живеем в епоха, в която се конкурираме с машините в редица области, но увлекателното разказване на истории (сторителинг) остава присъщо единствено на човека. Възможността на една компания да ангажира своята публика ѝ дава важно конкурентно предимство в бизнеса. Ако потребителите могат да се припознаят с мисията, с която се обвързва даден бранд, то това почти винаги ги превръща в застъпници както на каузата, така и на бранда, който застава зад нея.


От ключово значение за стартъпите е да могат да заинтригуват потенциални инвеститори с иновативните решения, които предлагат. Дали ще получат финансовата инжекция, с която биха могли да стартират своята дейност, зависи от това дали ще успеят по интригуващ начин да разкрият какво отличава тяхната стратегия и бизнес модел от тези на всички останали. Именно поради тази причина все повече лидери разпознават силата и значението, което има сторителинга както в изграждането на един бизнес, така и в комуникацията с техните клиенти и партньори.


Това умение е в сърцевината и на дизайна на услуги и продукти. Впечатленията и преживяванията, които споделят вашите клиенти под формата на истории още в началния етап, в който откривате техните неизказани потребности, както и реалните им страхове и желания, играят съществена роля за напипването и дефинирането на проблема, на който ще трябва да търсите решение. “Разказването на истории е една от основните човешки дейности. Колкото по-трудна е ситуацията, толкова по-важно е нейното значение“, казва писателят Тим О‘Брайън.


Колкото повече открити въпроси задавате, толкова по-ясен ще бъде контекстът, в който потребителите взаимодействат с вашите услуги и продукти. Информацията, която ще извлечете ще придаде плътност и дълбочина на историите на клиентите ви. Важно е да разберете не само какво им допада, но и какви пречки срещат, кои аспекти на взаимодействието могат да бъдат подобрени. Така ще имате възможност да погледнете продуктите и услугите си от напълно различен ъгъл.


Не е изключено на повърхността да изплуват изводи, за които досега не сте се замисляли. От особено важно значение обаче е да не се опитвате да насаждате внушения, да не вкарвате потребителите в определена рамка или да задавате готови отговори чрез въпросите. В противен случай може да се окаже, че се опитвате да намерите решение за грешен проблем. За да можете да вникнете в дълбочина в ситуацията, трябва да спукате балона, в който сте свикнали да правите проучвания и да излезете от зоната си на комфорт.


Споделянето на усещанията и опита на клиентите има важно значение и при процеса на създаване и тестване на прототипи. Обратната им връзка ще ви помогне да подобрите крайния вариант на продукта. Тук протипирането, разказването на истории и изслушването, в което влагаме емпатия се преплитат. На този етап имате възможност бързо, лесно и без да правите мащабни инвестиции да подобрите характеристиките на своите продукти и услуги, преди да ги лансирате.


Същевременно вече ще сте намалили драстично риска, който неизменно съпътства внедряването на новаторски решения, тъй като вече сте разбрали от какво имат нужда потребителите. Изследвайте как протичат интеракциите на клиентите с продуктите и услугите и след тяхното внедряване, за да можете да направите следващите версии на продукта още по-функционални.


Сторителингът е особено важен, когато трябва да убедите ръководството на дадена компания да инвестира в решението, което предлагате, особено ако не можете да подплатите с цифри как то би се представило на пазара. „Историята, която ще разкажете превръща решаването на даден проблем в създаването на кауза“, смята Андре Мартин, работил за компании като Google и Nike. Той смята, че когато един дизайнер се изправи пред група лидери, трябва да ги убеди във възможностите, които ще се разкриe инвестицията в тази кауза. „Накарайте ги да повярват, че предизвикателството може да бъде решено“, допълва Мартин.


Автентично разказаните истории все по-често се превръщат в двигател на промяната. Сторителингът има въздействие върху различни етапи на процеса на дизайн мислене, макар и да има различни цели във всяка стъпка. Улавяйки болката и надеждите на потребителите, всеки дизайнер на услуги или продукти има възможност да подобри качеството на живот на своите клиенти и да спечели тяхното доверие. Историите, които потребителите ни разказват, дават тласък на решението на проблемите чрез тяхното детайлно дефиниране, създаване на прототипи и тестване на решения. Това неизменно ще доведе след себе си успехи за бизнеса. Не на последно място, разказването на истории комуникира по въздействащ начин визията и мисията на компанията пред клиентите и партньорите ѝ, което предоставя ценно предимство пред конкурентите ѝ.


- Фабрика 360



--

Включете се в най-новата ни 14-дневна програма за професионална и личностна трансформация "Бъди дизайнер на живота си" и изградете креативната си увереност с най-новата ни игра за креативност - Connect the dots.

--

Имате нужда от подкрепа при създаването на услуги и продукти с фокус върху клиента? Пишете ни на hey@fabrica360.eu и ще ви помогнем да разрушите коловозите във вашата организация и да изградите култура, поощряваща иновациите.

--

Включете се в обучителната ни програма "Креативно лидерство", предназначена за млади лидери или в Service Design Masterclass. И двете програми са напълно адаптирани за онлайн формат.

--

Последвайте ни в социалните мрежи и никога не изпускайте събитие или интересна история: LinkedIn, Facebook, Twitter, Instagram и Youtube

bottom of page