top of page

Топ 10 на най-четените ни статии за 2019 г.

Updated: Sep 17, 2020


Годината ни срещна с безброй любопитни и изобретателни професионалисти от най-разнообразни области.

В края на тази ползотворна и динамична година, изпълнена с креативност, емпатия и устрем към създаване на иновации, подбрахме за вас едни от най-четените и стойностни статии от нашия блог. Създадохме всяка една от тях с много внимание, като вплетохме множество полезни съвети и инструменти. Чрез тях ще имате възможност да вникнете в ползите от методите, които "Фабрика 360" използва, за да подпомогне редица компании, финансови инстиуции и неправителствени организации да предлагат по-добри услуги и продукти, съобразени с реалните потребности на техните клиенти.



Непрекъснато нарастващите очаквания на клиентите и желанието им да имат все по-лесен достъп до стойностни преживявания диктуват начина, по който се развива бизнесът. Бъдещето на компаниите вече не е в техните собствени ръце, а в ръцете на потребителите. Затова познаването на тенденциите, задвижващи поведението на клиентите им – било в технологичен, социален или културен план – придобива особено важно значение. Внедряването на тези трендове в развиването на стратегии и в процеса на генериране на идеи позволява на фирмите да усетят възможно най-добре пулса на времето и да се нагодят към динамичните промени. Вижте тук какви ще са тенденциите за 2020 г.



Визионерските идеи вече се възприемат не само като основополагащи елементи в творчеството, като движеща сила в процеса на създаване на иновативни решения, но и като нова валута, с която се измерва успехът. Безброй международни компании инвестират десетки трилиони долари в интелектуален капитал, произлизащ от творческия процес на генериране, разработване и комуникиране на идеи, които имат потенциала да завладеят света. Въпреки това, поради неспособността ни да управляваме абстрактни концепции, над 90% от идеите не виждат бял свят, а световната икономика губи ценни активи. Вижте тук няколко предложения (на английски език) как да се справите с този проблем.



Конкуренцията между банките и финтех стартъпите, които използват новаторски технологии, за да отслабят влиянието на традиционните финансови институции, става все по-ожесточена. Експертите в банковия сектор са обезпокоени, че важен дял от приходите, които генерират, както и традиционните начини за правене на бизнес, са изложени на риск. За да оцелеят в турбулентната икономическа среда, банките са принудени да адаптират бизнес моделите си към предизвикателствата, пред които се изправят. Вижте тук как традиционните финансови институции оцеляват в епоха, в която има отдръпване от тях.


Елеонора Карнаса води обучение за дизайн на платформи по време на първия Design Thinking Camp в София.

Разпространението на платформите и влиянието им върху развитието на глобалната икономика придобива удивителни размери. В стремежа си да достигнат успеха на компании, които са се сдобили със статута на технологични „еднорози“, генериращи печалби за милиарди долари, все повече стартъпи и микропредприятия разчитат на бизнес, основан на платформи. И макар софтуерните фирми да стартират дигиталната революция, платформите са тези, които променят начина, по който функционират бизнесите. Научете тук какво отличава техния бизнес модел от традиционния.



Включващият дизайн и креативното лидерство са катализатор за създаване на иновативни решeния, които адресират нуждите на възможно най-голям брой от хора. Те са основата на дизайн мисленето, смята Рама Гераво, директор на Центъра за дизайн "Хелън Хамлин" в Кралския колеж по изкуствата в Лондон. Вижте резюме на завладяващата му лекция по време на първия Design Thinking Camp в София или гледайте видеото от нея (на английски език) тук.


Едно от последните обучения, които проведохме през тази година, бе посветено на креативното лидерство.

Креативното лидерство е необходимо повече от всякога, защото все повече фирми започват да разбират стойността на дизайна и да наемат дизайнери. Освен това виждаме, че все повече бизнес консултанти инвестират в агенции за дизайн, а много организации създават свои собствени дизайн екипи. Креативните лидери трябва да могат да създадат оптимална среда, в която да се развихри въображението на екипите. В противен случай, талантливите кадри в организациите могат да се окажат в среда, в която няма да могат да създадат продукт, който да пуснат на пазара, а това ще доведе до загуба на време и ресурси. Вижте тук какви качества се изискват, за да можете да култивирате креативността на служителите.



Огромен брой организации и компании често не могат да разберат поведението на хората и са безсилни да предизвикат промяна в него. Причината е, че предполагат, че клиентите им вземат добре обмислени решения. Това обаче далеч не е така. Тук ще намерите някои идеи (на английски език) за това как да свържете дизайна на услуги с поведенческата наука, за да разрешите последствията от ирационалното поведение на хората.



От ключово значение за стартъпите е да могат да заинтригуват потенциални инвеститори с иновативните решения, които предлагат. Дали ще получат финансовата инжекция, с която биха могли да стартират своята дейност, зависи от това дали ще успеят по интригуващ начин да разкрият какво отличава тяхната стратегия и бизнес модел от тези на всички останали. Именно поради тази причина все повече лидери разпознават силата и значението, което има сторителинга както в изграждането на един бизнес, така и в комуникацията с техните клиенти и партньори. Вижте повече за силата на сторителинга тук.



Съществуват 10 типа компании, които имат различни оправдания, когато стане дума за внедряване на иновации. Някои смятат, че няма нужда да мътят водата, защото бизнесът им така или иначе се развива добре. Други обясняват, че бюджетът им за тази година вече е разпределен и не могат да отделят средства. Трети пък са скептични към новаторските методите и смятат, че познават добре пазара. Всички тези оправдания обаче твърде скоро ще ги оставят без клиенти, защото се появяват нови играчи, които претворяват начина, по който работят цели индустрии. Вижте тук повече от лекцията на Педро Жанейро (на английски език) в рамките на първия Design Thinking Camp в София.



Прогресивните фирми инвестират завидни ресурси в това да улеснят максимално интеракцията на клиентите със своите продукти, както и да обогатят цялостното им преживяване. Създаването на иновации, които да са от полза на потребителите, е в основата на тяхната работа. Но въвеждането на дизайн мисленето в среда, в която то не е познато, може да се окаже сериозно предизвикателство. Особено ако хората, които вземат решения, се страхуват да не се стигне до провал. Вижте тук как бихте могли да внедрите иновативната концепция в нова среда.


--

Имате нужда от подкрепа при създаването на услуги и продукти с фокус върху клиента? Пишете ни на hey@fabrica360.eu и ще ви помогнем да разрушите коловозите във вашата организация и да изградите култура, поощряваща иновациите. --- Разгледайте обучителните ни програми "Креативно лидерство" и "Дизайн мислене". Сега напълно адаптирани и за онлайн формат. --- За още вдъхновение на тема дизайн, креативност и иновации, посетете нашия Design and Creativity shop. ---

Последвайте ни в социалните мрежи и никога не изпускайте събитие или интересна история: LinkedIn, Facebook, Twitter, Instagram и Youtube

bottom of page